Intervjui, Nekategorizirano

Alemka Lončar, direktorica Hedone, uspješnog i inkluzivnog poduzeća: Mi nemamo zaliha

Posjetili smo čokolateriju Hedona u Križevcima koja proizvodi i nudi ekskluzivni hrvatski proizvod, a istodobno ostvaruje društvenu inkluziju, piše Andrija Tunjić za podlist Inkluzija Matice hrvatske.

Sat vožnje automobilom potrebno je da se iz Zagreba stigne u Križevce. U kilometrima to i nije neka razdaljina. Ali to geografsko rastojanje itekako je uočljivo kada se ima u vidu gužva metropole i idilični krajolik provincije ili kada se, primjerice, uspoređuje odnos cjelokupnoga hrvatskog društva prema osobama s invaliditetom. Bilo da je riječ o potpunoj zanemarenosti ili pak o nedovoljnom i adekvatnom tretiranju osoba s invaliditetom.

Danas u čokolateriji radi tridesetero zaposlenika, od kojih je sedamnaest osoba s invaliditetom iz Križevaca i okolice
Nažalost, ta pomalo pesimistična pretpostavka ipak je još uvijek neriješeni dio hrvatskoga tranzicijskog društva. Na sreću, ne svugdje. Iznimke postoje. Među iznimke, koje tu sliku svakodnevno nastoje i uspijevaju izmijeniti, može se svrstati grad Križevci, zahvaljujući ponajprije Udruzi osoba s invaliditetom, utemeljenoj 1999. godine.

Ta udruga, koja je glavni inicijator i realizator brojnih projekata za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u Križevcima, s predsjednikom Petrom Gatarićem na čelu, 2012. godine započela je ambiciozan projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom koji je među dijelom stanovništva izazvao nevjericu i čuđenje. No unatoč skeptičnima, članovi udruge, njihova rodbina, kao i mnogi humanitarci, vjerovali su u čudo. Neki su i govorili da ako je u Križevcima rođen treći hrvatski svetac Marko Križevčanin, zašto tu ne bi bilo moguće pokrenuti tvornicu čokolade, odnosno manufakturnu izradu čokolade, jedinu u Hrvatskoj. Kako rečeno tako i učinjeno.

Zahvaljujući članovima Udruge, osobito upornosti i odlučnosti predsjednika Gatarića, 8. veljače 2013. godine krenulo se u realizaciju projekta Chokolaterija Cris – Cris je latinski naziv za Križevce – i osnovana je čokolaterija Hedona d.o.o. Na pitanje zašto su se upustili u tako zahtjevan i rizičan projekt predsjednik Gatarić kaže: „Osim da se zaposle i zbrinu osobe s invaliditetom – koje inače teško dobivaju posao ili, i kada se zaposle, uglavnom rade samo pomoćne poslove – jedan od razloga pokretanja projekta bio je i humane naravi. U čokolateriji je lakše raditi nego, recimo, u hotelima, osobito ljeti, gdje je rad naporan i bez određenoga radnog vremena. U čokolateriji rade osam sati i imaju dovoljno vremena za bolje življenje svojega života.“

S obzirom na okolnosti u kojima živimo, rezultati Hedonina poslovanja su iznadprosječni. Pogotovo ako se uzme u obzir da Hedona u današnjoj Hrvatskoj proizvodi ekskluzivni proizvod s tridesetak zaposlenih, da je zaposlenicima prosječna plaća oko pet tisuća kuna, redovno isplaćena, da se radnicima plaća prijevoz na posao i topli obrok, i da je godišnji promet tvrtke veći od 8,2 milijuna kuna. Mnogima je to teško i zamisliti, a još teže i povjerovati. Ipak, čokolaterija Hedona je takva tvrtka! Njome upravlja direktorica Alemka Lončar, koja inače živi u Zagrebu i svaki dan na posao u Križevce putuje automobilom.

Kada je počela realizacija projekta, u čokolateriji je radilo šestero zaposlenika, četvero kojih su bile osobe s invaliditetom. Danas u čokolateriji, čiji proizvodni, skladišni i administrativni prostori zauzimaju oko 600 četvornih metara, radi tridesetero zaposlenika, od kojih je sedamnaest osoba s invaliditetom iz Križevaca i okolice. Većina zaposlenih u čokolateriji su osobe s invaliditetom koje se bore s raznim teškoćama kao što su: gluhoća i nagluhost, poremećaji koncentracije, epilepsija, multipla skleroza i razne rijetke bolesti, a po svome stručnom obrazovanju su pomoćni kuhari i slastičari.

Godišnji promet tvrtke veći je od 8,2 milijuna kuna
U neposrednoj blizini čokolaterije Hedona nalazi se i Chocobar, s čokoladnim slapom u sredini, koji rado posjećuju Križevčani i njihovi gosti, gdje uz toplu čokoladu i razne čokoladne kolače ljeti mogu uživati u 16 vrsta domaćeg sladoleda visoke kvalitete koji se proizvodi u čokolateriji. Osim u Chocobaru, Hedonine proizvode moguće je kupiti u trgovačkim lancima KTC, Kaufland, Interspar, Konzum, Delikatese, Gligora, Svijet vina, Muzej čokolade te u manjim trgovinama poput Crotaste na Europskom trgu, gdje se prodaju isključivo hrvatski proizvodi visoke kvalitete. Kako bismo više saznali o svemu, razgovarali smo s direktoricom Hedone, Alemkom Lončar. Na pitanje o tome što najviše prodaju, rekla nam je sljedeće: „Najbolje prodavani proizvod su praline, koje zbog svoje originalne recepture uživaju vrstan ugled i izvan granica Republike Hrvatske. Zahvaljujući nekim našim crkvenim velikodostojnicima, katkad ih ima čak i u Vatikanu.“ Povećavaju li proizvodnju? „Da, proizvodnja se povećava i širi. Osim proizvodnje čokoladnih slastica i sladoleda, prije dvije godine pokrenuli smo i digitalni tisak promotivno-reklamnog materijala za tvrtke i druge korisnike – šivamo i platnene torbe na koje onda apliciramo tisak ili strojni vez – a pripremamo i nove projekte o kojima zasad ne bih govorila“, odgovara gospođa Alemka Lončar.

Nagrada Centralne europske banke za razvoj za inkluzivni projekt Hedone

Na pitanje imaju li poteškoća i kako se s njima nose, direktorica ističe da je bilo i poteškoća u poslovanju, osobito u doba lockdowna, izazvana pandemijom bolesti COVID-19: „Tada nam je od velike pomoći bila novčana pripomoć, odnosno nagrada Centralne europske banke za razvoj (CEB), sa sjedištem u Francuskoj, koju smo dobili zahvaljujući projektu prijavljenom na natječaj te banke. Na natječaju, koji je prvi put raspisan 2020. godine za najbolji projekt socijalne kohezije, kojim se potiče socijalna inkluzija ranjivih skupina, među 84 prijavljena projekta Hedona je pobijedila i dobila 25.000 eura.“

Da bi sve spomenuto bilo ostvarivo, nužni su osim izvrsne organizacije poslovanja i odlično prilagođeni uvjeti rada, što je itekako bitno za osobe s invaliditetom. Kako bi me uvjerila u natprosječne uvjete rada i besprijekorno funkcioniranje proizvodnje, direktorica Alemka Lončar povela me je u obilazak proizvodnih pogona čokolaterije, koji rade u najstrožim higijenskim uvjetima i prema najvišim standardima osiguranja kvalitete. S obzirom na to da nisam mogao ispuniti najstrože higijenske uvjete, samo sam kroz staklo mogao vidjeti kako zaposlenici proizvode najbolje hrvatske čokoladne proizvode. S osmijehom na licu, spretnim rukama i znakovnim jezikom, zaposlenici ističu da su iznimno sretni, marljivi, vrijedni, originalni i uspješni.

Cjelokupan tekst pročitajte OVDJE

………………………………………………………….

Tekst je objavljen u okviru projekta “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je Matica hrvatska, a partneri su Udruga Pragma i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.393.707,02 kuna.

.