EHO, Nekategorizirano

Svečano otvoren novi pogon Hedone, društvenog poduzeća u Križevcima

foto HINA

Veleposlanica Švicarske u Hrvatskoj Emilija Georgieva bila je u utorak u Križevcima počasna kuma na otvorenju novog pogona Tvornice čokoladnih proizvoda Hedone, društvenog poduzeća i integrativne radionice.

Novi pogon otvoren je na deveti rođendan Hedone, koju je 2013. godine osnovala Udruga osoba s invaliditetom iz Križevaca. Novi proizvodni pogon ima 600 metara četvornih i zapošljava 27 osoba, od kojih 17 s invaliditetom.

„U Švicarskoj se mnogo toga vrti oko čokolade. Švicarska je, osim toga, zemlja u kojoj uključivost cijelog društva ima jako veliku ulogu. Upravo su ove dvije teme u srcu za Hedonu“, rekla je danas u Križevcima veleposlanica Georgieva.

Predsjednik križevačke Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić je istaknuo da je Hedona postala jedan od zaštitnih znakova Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske.

„Kroz ovaj projekt dan je značaj jednom od osnovnih ljudskih prava, prava na rad, ali i prava da postanu aktivnim sudionicima poslovnog procesa koji će kroz rad svojim angažiranjem pridonijeti razvoju Hedone u skladu sa svojim mogućnostima, a njihovo zapošljavanje u Hedoni pridonijet će suzbijanju siromaštva, poboljšanju njihove socijalne slike i kvalitete života“, rekao je Gatarić.

Zastupnica u Hrvatskome saboru Ljubica Lukačić zaželjela je da Hedona pronađe svoje mjesto i na svjetskom tržištu.

Ističući kako joj je drago da je sa Švicarskom uspostavljena takva suradnja, rekla je kako ju posebno veseli to što će osobe koje ondje rade moći zadržati pravo na osobnu invalidninu, što je nedavno izglasano u Hrvatskome saboru u novom Zakonu o socijalnoj skrbi.

Hedoni su čestitali i negdašnji križevački gradonačelnik Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren i pomoćnik ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Alen Kolar.

Direktorica Hedone Alemka Lončar rekla je kako je veseli to što je “cijela priča prepoznata i šire od Križevaca”, što se čuje o njima i pozitivno gleda na sve što rade.

„Trudimo se nastaviti u tom smjeru. Trudit ćemo se i dalje proširiti naše poslovanje, rasti i na taj način biti u stanju zaposliti još više osoba s invaliditetom“, rekla je Alemka Lončar.