Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljeni rezultati projekta Inovativni koprivnički socijalni centar „KopriVITA“

KopriVITA/O. Špiranec

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Marija Mraz predstavila je danas u koprivničkom Podravskom suncu rezultate projekta Inovativni koprivnički socijalni centar IKSoC- “KopriVITA”.

Riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna vrijednost iznosi pola milijuna kuna.

Kako je rečeno, cilj je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada na području Koprivnice.

– Unutar projekta organizirali smo radionice koje je uspješno pohađalo 11 osoba. Svi oni stekli su znanje i vještine za rad u našem društvenom poduzeću. Prošli su edukaciju ručne izrade tjestenine kako bi je jednog dana mogli proizvoditi na strojevima koje smo već kupili. Vrijedni su približno 100.000 kuna – rekla je Mraz i napomenula da ih u početku proizvodnje tjestenine od koprive priječi birokratska zavrzlama.

Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra/O. Špiranec

– Naime, kad je Vlada RH dodjeljivala prostor bivše vojarne Gradu Koprivnici, uvjetovano je da jedan njen dio mora biti namijenjen društvenim, a dio gospodarskim djelatnostima. Nažalost, prostor koji je nama dodijeljen rezerviran je za društvene djelatnosti što koči početak rada našeg poduzeća. Nadamo se da će se ta birokratska prepreka uskoro ukloniti – apelirala je Mraz.

Predsjednica udruge je kazala da spomenuto poduzeće u početku zapošljavati dvije osobe s invaliditetom, voditelja projekta i tehnologa. Tendencija je povećavati broj zaposlenih s rastom oba poslova.

Voditeljica projekta Tajana Premec predstavila je rezultate projekta koji se odvijao proteklih 12 mjeseci.

– Korisnici projekta osobe su s invaliditetom od 21 do 35 godina starosti. Unutar njega podučavali smo kako istražiti tržište, izraditi poslovni plan te smo jačali znanja i vještine za rad u društvenom poduzeću – kazala je Premec.

Proizvodi nastali u sklopu projetka KopriVITA/O. Špiranec

Da je projekt uspješno okončan zaključila je i Mary Ann Rukavina Cipetić, direktorica GTF – Inicijative za održivi rast s kojom Udruga „Bolje sutra“ već niz godina uspješno surađuje.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) izrazila je nadu da će Grad Koprivnica biti osnivač društvenog poduzeća. Kao dobar primjer navela je Grad Križevce i njihovu tvornicu čokoladnih proizvoda Hedonu.

– Ukoliko se Grad Koprivnica ne uključi u ovu priču, Županija Koprivničko-križevačka već je pokazala interes da ona preuzme inicijativu na tom polju – rekla je Lukačić.

Preuzeto sa portala: glaspodravine.hr