EHO, Nekategorizirano

Udruga Bolje sutra pokreće društveno poduzeće KopriVITA

Udruga osoba s invaliditetom ”Bolje sutra” grada Koprivnice početkom listopada započela je provedbu projekta „Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme“ koji je odobren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

U okviru projekta će se osnovati društveno poduzeće za proizvodnju tjestenine i drugih prehrambenih proizvoda od koprive.

Zašto baš društveno poduzeće? Zato što je cilj društvenog poduzeća kao poslovnog modela, osim da bude društveno, okolišno i ekonomski održivo, i to da ulaže svoju dobit u dobrobit društvene zajednice. S obzirom na to da je boljitak zajednice oduvijek bio cilj udruge Bolje sutra, osnivanje društvenog poduzeća veliki je korak u tom smjeru.

U sklopu projekta na temelju već stvorenih preduvjeta krenut će se u realizaciju društvenog poduzetništva, izraditi potrebni planovi i strategije, učiti o tom modelu poslovanja studijskim putovanjem u Švedsku, ali i sudjelovanjem na nizu edukacija i radionica, nabavit će se potrebna oprema, strojevi, uvesti HAACP plan i ISO certifikati, odlaziti na sajmove i organizirati događaje za javnosti gdje će se promovirati društveno poduzetništvo i brend KopriVITA… A to je samo dio planiranoga.

Važno je istaknuti da je cilj u ovom projektu omogućiti i zaposlenje osobama s invaliditetom, posebno onih dugotrajno nezaposlenih, na koje tržište rada često gleda kao na nepoželjne ili, u najgorem slučaju, beskorisne. Velik dio tima zaposlenika činit će upravo osobe s invaliditetom – educirat će se, osposobljavati, učiti, raditi i biti samostalni i vrijedni kotačići u KopriVITI.
Društveno poduzeće KopriVITA niknut će u zgradi Udruge Bolje sutra u koprivničkom kampusu i započeti novo poglavlje u životima članova udruge, zaposlenika, osoba s invaliditetom te cijele lokalne zajednice! – zaključuje se u objavi udruge.

Ukupna vrijednost projekta: 1.189.224,40 kn

…………………………………………

Projekt je odobren za sufinanciranje na pozivu Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Posredničko je tijelo razine 2 u provedbi ovog poziva.