Hrvatska, Nekategorizirano

Osnovan prvi klaster društvenih poduzetnika u Republici Hrvatskoj

Foto: Zajednica braniteljskih zadruga

Zajednica braniteljskih zadruga u Koprivnici je sudjelovala na okruglom stolu o društvenom poduzetništvu „Razvoj društvenog poduzetništva u RH”, u sklopu kojeg je 15 društvenih poduzetnika iz Koprivničko-križevačke, Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije potpisalo Sporazum „Poduzmi za društvo“ o osnivanju neformalnog klastera društvenih poduzetnika.

Ovim sporazumom predviđeno je formalno okupljanje u klaster, te zajedničko djelovanje svih potpisnika na napretku i promoviranju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, što uključuje suradnje, pozitivno djelovanje u zajednici i zajedničko nastupanje prema zakonodavnim i provedbenim tijelima u RH kako bi se sektor društvenog poduzetništva pravno uredio, u skladu s potrebama postojećih i budućih društvenih poduzetnika.

Okrugli stol, održan na inicijativu Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice u sklopu provedbe projekta „Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme“, okupio je predstavnike potpisnica sporazuma te drugu zainteresiranu javnost. Uz njih, na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske gospodarske komore ŽK Koprivnica, te državnih institucija u čijoj je djelatnosti društveno poduzetništvo.

Sudionici su istaknuli potrebu za zakonom o društvenom poduzetništvu kojim bi se odgovorilo na probleme s kojim se društveni poduzetnici u svom poslovanju često susreću, nelogičnosti u trenutnom odnosu javnih tijela prema društvenim poduzetnicima, kao i potrebu upoznavanja zakonodavnih tijela i opće javnosti s društvenim poduzetništvom.

Cilj okruglog stola bio je započeti dijalog o navedenim temama kako bi trenutni i budući potpisnici sporazuma došli do konstruktivnog nastupanja prema javnim tijelima i javnosti, te međusobno sebe osnažili kao društveni poduzetnici.

Predstavnici Zajednice braniteljskih zadruga sudjelovali su na okruglom stolu i potpisali sporazum u sklopu aktivnosti projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ UP.02.3.1.03.0021, koji se provodi s ciljem povećanja konkurentnosti Zajednice i zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu te s ciljem promoviranja društvenog poduzetništva i provođenja društveno-poduzetničkih aktivnosti. Sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. (Izvor: Zajednica braniteljskih zadruga)