Hrvatska, Nekategorizirano

Održane brojne aktivnosti društvenih poduzetnika iz Zajednice braniteljskih zadruga

Foto: Zajednica braniteljskih zadruga

Članovi Zajednice braniteljskih zadruga su, zajedno sa predstavnicima suradničkih braniteljskih zadruga, Braniteljsko socijalno-radne zadruge Okus mora i miris zemlje iz Poljica, BZ Dalmatia Ruralis iz Sinja, te drugih, potkraj listopada i u studenom 2021., u sklopu aktivnosti projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, sudjelovali su na informativnim događajima/susretima te na sajmovima na kojima su predstavljeni domaći i autohtoni proizvodi.

U listopadu (22.10.), projektni tim i predsjednik ZBZ-a Mijo Vukušić u Obrovcu su sudjelovali na Mediteranskom simpoziju “Dani hrvatskih krških pašnjaka”. Održao se u organizaciji Udruge poljoprivrednika na područjima krških pašnjaka u Republici Hrvatskoj “Hrvatski krški pašnjaci”, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Govornik na simpoziju bio je i voditelj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ Nebojša Jerković. Govorio je o projektu perspektivama autohtonih proizvoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ekološkoj poljoprivredi, udruživanju poljoprivrednika i društvenom poduzetništvu. O navedenim temama informirali su se i sudionici sajma održanom u sklopu simpozija, budući da su predstavnici ZBZ-a na njemu predstavili i svoje usluge i rad, usluge i proizvode svojih suradnika, te web-shop zajednonase.hr.

Konferencija o krškoj poljoprivredi održala se i 27. listopada u Splitu, naziva „Hrvatski branitelji na svojoj zemlji – poljoprivreda na krškim područjima, prilike i izazovi“. Organizirala ga je Udruga veterana 4. gardijske brigade uz stručno pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva poljoprivrede. Konferenciji su prisustvovali članovi projektnog tima uz predsjednika ZBZ-a, a na panel raspravi jedan od govornika je bio i voditelj projekta Jerković.

O projektnim aktivnostima, društvenom poduzetništvu, autohtonim proizvodima te uslugama i proizvodima ZBZ-a i suradnika mogli su se informirati i posjetitelji i sudionici „31. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara – Sabatina“, koja se održala od 4. do 7. studenog u Cavtatu. Članovi projektnog tima sudjelovali su na sajmu, a, u ime suradničke Udruge K7, priznanje je za doprinos u razvoju vinogradarstva i vinarstva primio voditelj projekta Jerković. U svom govoru se dotakao važnosti suradnji i udruživanja u društvenom poduzetništvu. Također, ZBZ je u Šibeniku sa članovima projektnog tima i suradnicima sudjelovala na 19. Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva i na 4. Hrvatskom ruralni parlament HMRR koji su se održali od 25. do 28. studenog. Organizirali su ih društvo Dubrovnik Sun d.o.o., u suorganizaciji Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Hrvatske gospodarske komore – Šibenik, Hrvatske gospodarske komore – Dubrovnik, te partnera sajma Hrvatske mreže za ruralni razvoj i Ministarstva poljoprivrede. ZBZ je na sajmu predstavila projekt, te usluge i autohtone i domaće proizvode ZBZ-a i svojih suradnika. Također, članovi projektnog tima projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ su sudjelovali i na aktivnostima i predavanjima 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta te su, u sklopu Ruralnog caféa, izlagače i dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva informirali o društvenom poduzetništvu, društvenom poduzetništvu u ruralnim sredinama (suradnja s CERURA HR) i temama vezanima za EU projekte, financiranju putem EU fondova, autohtonim proizvodima, udruživanjima proizvođača i o ekološkoj proizvodnji.

Među događajima u studenom našao se i online Informativni događaj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ (održan 12.11.) za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva, kojeg je organizirala Zajednica braniteljskih zadruga.

Tema ovog događaja bila je „Ususret novoj europskoj Uredbi o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda“. Na događaju se govorilo o Uredbi (EU) 2018/848 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2018. godine o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda te stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007. koja stupa na snagu 2022., te o njenom utjecaju na društvene poduzetnike. Uz članove projektnog tima, na događaju sudjelovali predstavnici LAG-ova, zadruga, udruga i institucija te pojedinci koji su iskazali zanimanje za društvenim poduzetništvom.

U prosincu se planira još informativnih događaja otvorenih za javnost i sadašnje i buduće dionike društvenog poduzetništva, druge aktivnosti u sklopu projekta, te sudjelovanja na sajamskim događanjima, kao što je sudjelovanje na Medenom sejmu Krapini, o čemu se može saznati i na informativnoj stranici projekta zajednojaci.hr

Projekt “Zajedno smo bolji i jači na tržištu”
Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, se provodi na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vrijedan je 1.108.497,50 kuna, za što je ZBZ dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna – i to u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava,
obitelji i socijalne politike, koje je posredničko tijelo razine 1. Posredničko tijelo razine 2 je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.