Hrvatska, Nekategorizirano

Godina puna aktivnosti društvenopoduzetničkog projekta Zajednice braniteljskih zadruga

Zajednica braniteljskih zadruga od listopada 2020. provodi projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ kojem je cilj povećanja konkurentnosti Zajednice kao društvenog poduzetnika i zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu, te promoviranje društvenog poduzetništva i poslovanja svojih društvenopoduzetničkih suradnika.

U 2021. u sklopu projekta su djelatnici Zajednice braniteljskih zadruga putem edukacija i edukativnih događaja su poboljšali svoje kapacitete kojima će utjecati na napredak Zajednice i svojih suradnika, sudjelovali su na sajmovima i prodajnim izložbama na kojima su promovirali svoje usluge i proizvode, te usluge i proizvode svojih suradnika na području cijele Republike Hrvatske, održavali su informativne događaje za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva s temama vezanima uz društveno poduzetništvo, ruralni razvoj, ekološku poljoprivredu, EU financiranja društvenih poduzetnika te o načinima održivosti i razvoja društvenih poduzetnika. Sudjelovali su na konferencijama i informativnim događajima vezanima uz širok spektar tema iz društvenog poduzetništva i općenitog razvoja poslovanja, organizirali su načine prodaje za suradničke društvene poduzetnike putem specijaliziranih trgovina te putem web-shopa zajednonase.hr, te su o svojim aktivnostima redovno izvještavali putem stranice projekta zajednojaci.hr te putem
drugih medija.

Samo u prosincu, članovi projektnog tima dodatno su se educirali, sudjelovali su na sajmovima i adventskim/prosinačkim aktivnostima i događajima u Krapini, Opuzenu, Dubrovniku, Župi dubrovačkoj, Splitu i Metkoviću, održani su informativni događaji za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva uz sajmove u Krapini i Opuzenu, online krajem mjeseca, te u Šibeniku, Kninu i Gospiću, a sudjelovali su i na informativno-edukativnim događajima drugih društvenih poduzetnika iz Hrvatske.

Ove aktivnosti održale su se uz poštivanje protuepidemijskih mjera, no broj aktivnosti znatno je smanjen u odnosu na planirane aktivnosti za 2021., budući da su se mnoge otkazale zbog pandemije koronavirusa. U 2022. Zajednica braniteljskih zadruga planira nastaviti održavati sve navedene aktivnosti u sklopu projekta i razvijati svoje društveno poslovanje i poslovanje svojih suradnika. O svemu će se i dalje izvještavati putem stranice zajednojaci.hr te Zajednica poziva sve društvene poduzetnike i one koji to žele biti da se uključe u informativne događaje koje organizira, o čemu će se putem stranice pravovremeno izvijestiti, te da svoje proizvode plasiraju na web-shop zajednonase.hr, o čemu se može više pročitati ovdje.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, ugovoren je na pozivu „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“.
Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.