Hrvatska, Nekategorizirano

Umrežavanjem i društvenim poduzetništvom do uspješne proizvodnje autohtonih domaćih proizvoda

Zajednica braniteljskih zadruga u utorak je održala online Informativni događaj projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“ za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva – „Društveno poduzetništvo i razvojni resursi“.

Zadrugare, predstavnike OPG-ova, institucija, banki i druge poduzetnike na početku je pozdravio predsjednik Zajednice braniteljskih zadruga Mijo Vukušić koji je istaknuo važnost umrežavanja dionika kroz društveno poduzetništvo. Zatim su voditelj projekta mr. sc. Nebojša Jerković i članica projektnog tima Marija Jeramaz Arapović govorili više o projektu, općenito o društvenom poduzetništvu i preduvjetima za njegov razvoj, mogućnostima koje se ostvaruju kroz umrežavanja, autohtonim proizvodima i njihovim mogućnostima, primjerima autohtonih proizvoda kroz društveno poduzetništvo te o ekološkom otisku i njegovoj ulozi u ovakvom obliku poduzetništva.

Kroz predavanja i raspravu, zaključilo se da primarna poljoprivredna proizvodnja, kao i prerada vezana za autohtone proizvode ima održivost i razvoj kroz umrežavanja dionika i društveno poduzetništvo.
Predavači su govorili i o uspješnim primjerima društvenog poduzetništva, među kojima je i Braniteljska prodavaonica „Lijepo i naše“ Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Pleter-usluge d.o.o., a najavili su i web-shop Zajednice braniteljskih zadruga za autohtone i domaće proizvode te rukotvorine „Zajedno naše“ (www.zajednonase.hr) koja je, u sklopu projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, trenutno u izradi te su prisutne pozvali na suradnju.

Riječ je o drugom događaju u sklopu projekta za dionike koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva, dok je prvi u veljači bio organiziran za predstavnike iz doline Neretve. Zajednica braniteljskih zadruga u sklopu projekta namjerava održati još događaja u svrhu informiranja javnosti i dionika koji će biti u funkciji transformacije poslovanja na koncept društvenog poduzetništva.

Projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, ugovoren je na pozivu „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ .
Njime se želi se želi povećati konkurentnost i održivost Zajednice braniteljskih zadruga na tržištu te zadružnih organizacija i OPG-ova koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i to poslovanjem kroz društveno poduzetništvo, prodajom proizvoda, posebno autohtonih, edukacije, pokazne vježbe o proizvodnji, načinima i područja gdje se proizvode, kako bi se šira javnost mogla informirati.

Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Više informacija na www.zajednojaci.hr.