EHO, Nekategorizirano

Vinkovačka “Bubamara” otvorila Buba-bar u kojem poslužuju osobe s invaliditetom

foto HINA

Buba bar, jedan od rijetkih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj, otvoren je u srijedu u središtu Vinkovaca, a pored konobara po struci, zapošljavat će i desetak osoba s invaliditetom, uglavnom s Downovim sindromom, prenosi Hina.

Svi su oni članovi vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara”, koja i stoji iza tog projekta. Buba bar otvoren je nakon dobivanja uporabne dozvole na koju se čekalo nešto više od godinu dana.

Velić: Mi smo šiljak koji treba razbiti led

“Pokušavamo biti udruga sa stvarnim, a ne samo deklarativnim djelovanjem. Pored brojnih projekata koje smo realizirali, jedna od naših politika bila je i zapošljavanje osoba s invaliditetom te smo tako u zadnjih sedam godina imali više 1.000 ugovora o radu”, kazao je predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić.

Naveo je da je Buba bar, u sklopu kojega se nalazi i kuglana, omogućio osobama s invaliditetom ne samo ustavno, već i prirodno pravo rad.

Po njegovim riječima, Buba bar stoga je iznimno važan i na nacionalnoj razini jer je “šiljak koji treba razbiti led”, da pravo na rad bude osigurano svim građanima u Hrvatskoj.

“Zahvaljujući Buba baru i bivšoj ministrici Nadi Murganić nadopunjen je Zakon o socijalnoj skrbi koji sada kaže da osobe s invaliditetom imaju pravo raditi, a pri tome ne gube invalidninu, kao što je do sada bio slučaj”, napomenuo je Velić.

Udruga “Bubamara” okuplja oko 1.500 osoba s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske županije, a njezin je predsjednik istaknuo da ne žele biti ovisni nego doprinositi sebi tako da osoba s invaliditetom koja prima invalidninu na taj način – kroz rad – sudjeluje u stvaranju vlastite invalidnine.

Banožić i Ferbežar otvorili Buba bar

Ministar državne imovine Mario Banožić, koji je zajedno s članom “Bubamare” Alenom Ferbežarom, otvorio Buba bar, poručio je kako je “Bubamara” istinski primjer pravog socijalnog poduzetništva te je brojem članova i djelovanjem prerasla pravni oblik udruge.

“Vaše društveno djelovanje sada dobiva novu dimenziju tako da ćemo ići u pravcu da “Bubamara” ide ka preoblikovanju iz udruge u javnu ustanovu, čime će se olakšati vaše i financiranje i djelovanje”, najavio je Banožić.

Direktorica Vinkovačke razvojne agencije (VIA) Danijela Slipčević rekla je kako su Grad Vinkovci – u čijem vlasništvu je prostor Buba bara i kuglane – i VIA, 2017. i 2018. proveli dva projekta obnove vrijedne 2,6 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo nešto više od 1,3 milijuna, a Grad Vinkovci nešto više od 1,2 milijun kuna. U projekt uloženo je oko sedam milijuna kuna.