EHO, Nekategorizirano

GONG: Poplava stranačkih prebjega obezvrjeđuje političku volju građana

fraud_prevention_3188092_960_720GONG upozorava na nisku razinu demokratske političke kulture u Hrvatskoj, koja je vidljiva u načinu održavanja parlamentarne većine kakvo do premijera Andreja Plenkovića nije bilo zabilježeno u Hrvatskoj. U devetom sazivu Sabora čak je 22 zastupnika/zastupnica promijenilo stranku. “Sabor gubi povjerenje građana zbog toga što se u ovom sazivu većina ne formira na temelju izbornih programa za koje su građani glasali, nego održava zahvaljujući političkoj trgovini – poplavom stranačkih prebjega koji omogućuju djelovanje takve neprincipijelne koalicije”, ističu iz GONG-a.

U održavanju parlamentarne većine premijeru Plenkoviću pomažu dojučerašnji protivnici, obezvrjeđujući time izborne rezultate i urušavajući povjerenje u izborne procese i demokraciju. Zato GONG poziva građane da razmisle hoće li one koji su ih iznevjerili “promjenom dresa” kazniti na budućim izborima.Takvi postupci potiču sumnje na političku korupciju te odražavaju nisku razinu demokratske političke kulture i političke odgovornosti određenih političara

Trend prebjega započeo je Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda SDP-ovog premijera Zorana Milanovića, optužen za izvlačenje novca preko putnih naloga, koji je podržao Plenkovićevu Vladu, mada je izabran na listi SDP-a. Potom se HDZ-u, nakon njihovog razlaza s Mostom, kao koalicijski partner pridružio dio HNS-a iznevjerivši time volju birača, s obzirom da je izbore izašao u koaliciji sa SDP-om i to na temelju jasne antihadezovske političke platforme.

U pretrčavanju zastupnika brojčano je najviše profitirao klub Milana Bandića, koji također podržava aktualnu vlast. Stranka Milana Bandića u parlament je ušla s jednim zastupnikom, a danas zagrebački gradonačelnik kontrolira jedanaest zastupnica i zastupnika, uključujući Milanku Opačić, bivšu potpredsjednicu SDP-ove vlade, i Mariju Puh, bivšu članicu HNS-a.

“Zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju obvezujući mandat, što znači da mandat pripada zastupniku a ne stranci ili klubu. No brojna pretrčavanja zastupnika svojim dojučerašnjim političkim suparnicima, kakvima svjedočimo iz dana u dan, odražavaju prezir nekih zastupnika prema političkoj volji građana. Takvi postupci potiču sumnje na političku korupciju te odražavaju nisku razinu demokratske političke kulture i političke odgovornosti određenih političara. Jesu li građani politički pismeniji i odgovorniji od onih koji bi trebali zastupati njihovu volju za mjesečnu plaću od 15.000 kuna, pokazat će izbori”, zaključuju iz GONG-a.