Aktualno, Nekategorizirano

GONG najavljuje Dane otvorenih podataka / Open Data Day 2019

600_478869136Globalno obilježavanje Dana otvorenih podataka, koje se istovremeno događa u više gradova diljem svijeta, u Zagrebu će se održati u prostoru HUB385, Petračićeva ulica 6, od 1. do 3. ožujka 2019.

Konferencija je prilika za okupljanje relevantnih stručnjakinja i stručnjaka, predstavnica i predstavnika institucija i izvršne vlasti, kao i civilnog društva te IT aktivistica i aktivista te služi kao platforma za razmjenu iskustava i mišljenja. Ovaj događaj već sedam godina za redom organizira Code for Croatia, skupina civilnih hakera koji su od ove godine službeno prešli u Gong.

I događa se u pravom trenutku: dok iščekujemo Akcijski plan za provedbu Politike otvorenih podataka Vlade RH i pripremamo se za izbore zastupnika u Europskom parlamentu.

Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zašto ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima? Sve su to pitanja na koja tražimo odgovore na okruglom stolu u petak, 1. ožujka, koji počinje u 10 sati.

Uoči izbora za Europski parlament, koje već nazivaju ‘najhakabilnijim’ izborima do sad, otvaramo pitanje političkog marketinga na društvenim mrežama – u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije ili učinkovitog monitoringa odakle novac dolazi i kako se troši. Tko će javiti Facebooku da hrvatski zakoni zabranjuju financiranje političkih kampanja iz inozemstva, kako se za izbore priprema Europska unija, a kako hrvatsko Državno izborno povjerenstvo i koliko su suradljivi tehnološki giganti razgovaramo istoga dana točno u podne.

Nakon ručka predstavit ćemo ‘widget’ za praćenje kampanje europarlamentarnih izbora, po uzoru na onaj koji je korišten u vrijeme kampanje za referendum o reproduktivnim pravima u Irskoj, sada u hrvatskoj verziji. Predstavit ćemo i API aplikacije Parlametar.hr te otvoriti pitanje o tome koliko dugo ćemo čekati da Hrvatski sabor otvori svoj API pristup, koji bi nam omogućio da u Parlametru prikazujemo rezultate glasanja na plenarnim sjednicama u stvarnom vremenu.

Na konferenciji će biti i Žiga Vrtačič iz slovenskog instituta Danes je nov dan, jedan od autora slovenske Parlameter.si aplikacije čiji otvoreni kod pogoni i Parlametar.hr kao hrvatsku verziju. Ista aplikacija trenutno se razvija u BiH i Poljskoj pa ćemo usporediti otvorenost ova četiri parlamenta.
Program u petak završava dokumentarnim filmom „The Cleaners“ o čistačima nepoćudnog sadržaja na društvenim mrežama. Projekcija počinje u 15:30 sati.

Vikend datathon od 2. do 3. ožujka posvećen je open data entuzijastima, novinarima, aktivistima i svakom tko znanjem želi pomoći svojoj zajednici. To je prilika za druženje uz razmjenu iskustva i praksi koja okuplja ljude različitih vještina – informatičare, hackere, developere – na zajedničkom zadatku, koji će pomoću novih rješenja i #opendata rješavati izazove transparentnosti i otvorenosti vlasti.

Putem platforme ImamoPravoZnati.org skupljamo podatke o tužbama protiv novinara i medija, povezujemo političare iz baze Mozaika veza s drugim otvorenim izvorima (WikiData), radimo na vizualizaciji istraživanja reporterke Danke Derifaj za Potragu RTL televizije o dostupnost medicinske usluge prekida trudnoće u hrvatskim bolnicama… i ostajemo otvoreni za sve nove ideje.

Ulaz na sve događaje je besplatan uz obaveznu prethodnu registraciju.

Više informacija i registracija na linku.