EHO, Nekategorizirano

Gong pozvao Vladu da predsjedanje Vijećem EU iskoristi za iskorak u transparentnosti procedura državnih i europskih poslova

U povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije Gong je u četvrtak pozvao Vladu da predsjedanje iskoristi kao jedinstvenu priliku da napravi iskorak u transparentnosti radnih procedura državnih i europskih poslova i time približi Europu građankama i građanima.

“Europa ne može biti bliska građanima ako su te procedure vrlo netransparentne, ako vlada politika tajnosti u donošenju zakona unutar Europske Unije. Smatramo da imamo pravo znati što u naše ime odlučuju oko europskih poslova”, rekla je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet na konferenciji za novinare na Markovu trgu.

Vladi i ministrima Gong je pripremio preporuke za veću transparentnost europskih poslova koje su im aktivisti dijelili prije sjednice Vlade.

Jedna od preporuka tiče se sudjelovanja građana i javnosti u oblikovanju nacionalnih stajališta. Smatraju da se ne smije dogoditi situacija kao što je bilo s roamingom, kada su dvije hrvatske Vlade bile protiv direktnog interesa građana, odnosno nisu podržale zahtjev za smanjenjem naknada za roaming.

Što se tiče sastanaka i lobista, Ivković Novokmet ističe da je ih je Stalno predstavništvo Hrvatske pri EU podržalo i počelo objavljivati listu sastanaka s lobistima tragom finskog predsjedanja koje je to isto radilo.

Međutim, mišljenja su da bi to na isti način trebali raditi i ministri i premijer jer je tako radilo finsko predsjedanje.

Sporna su im i sponzorstva, a Ivković Novokmet ističe da su zajedno s 40-ak udruga upozoravali Vladu zašto je to problematično.

“Oni su sami najbolje pokazali kakav je reputacijski rizik jer su u momentu kada Komisija propisuje ‘novi zeleni dogovor’, uzeli naftnu kompaniju za sponzore”, istaknula je.

Gong također traži da se objavljuju svi dokumenti Vijeća i neformalnih trijaloga, odnosno pregovora između Vijeća, Komisije i Parlamenta.

“Vijeće je jedno od dva zakonodavna tijela EU-a, koje je jedno od najnetransparentnijih tijela, a isto tako neformalni trijalozi, koji su vrlo bitan dio unutar donošenja zakona. Ti su dokumenti nedostupni javnosti”, upozorila je Ivković Novokmet.

Upitana koliko je realno očekivati da će se to doista dogoditi s obzirom na način kako funkcioniraju europska i hrvatska birokracija, odgovorila je da se neki pomaci u transparentnosti mogu napraviti.

“Postoje rezolucije u Europskom parlamentu koje traže veće otvaranje prema građanima i veću participaciju jer to su sve stvari koje potiču euroskepticizam, kulturu okrivljavanja Bruxellesa. Vidimo da je Stalno predstavništvo napravilo mali korak, doduše nemaju teme sastanaka, ali isto očekujemo od premijera i ministara”, poručila je Ivković Novokmet.