Nekategorizirano, Stajališta

GONG sumnja u transparentnost provjere referendumskih potpisa

potpisi2211.jpg.688x388_q85_crop_upscaleGONG je u četvrtak poručio da, suprotno zaključku Vlade, nije omogućena stvarna provjera nevažećih potpisa za raspisivanje državnog referenduma koje su prikupile građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” te ističe da niz poteza Ministarstva uprave potiče sumnju u transparentnost i zakonitost rada državne uprave, prenosi HRT.

Na to ih je kažu potaknula zabrana nezavisnih promatrača koji bi nadgledali proces provjere potpisa kao i omogućavanje samo djelomičnog uvida u nevažeće potpise iz kojega se ne može dobiti stvarna slika, priopćilo je GONG.

Iz GONG-a poručuju da odbijaju služiti kao smokvin list Vladi i ministru Lovri Kuščeviću, i svojom prisutnošću dati legitimitet netransparentnom procesu, te se zato neće odazvati pozivu na navodnu provjeru potpisa.

Podsjećaju da su zatražili uvid u sporne potpise nakon što je Vlada najavila da će javnost dobiti pravo u uvida u potpise inicijativa “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”.

Više od tri tjedna nakon našeg zahtjeva iz Ministarstva uprave dobili smo termine u kojima možemo promatrati predstavnike inicijativa prilikom njihovog uvida u potpise. Nakon toga smo Ministarstvo upitali s koje ćemo udaljenosti moći promatrati, hoćemo li moći komunicirati s predstavnicima inicijativa, te konačno – hoćemo li uopće moći imati uvid u potpise, kaže GONG.

Iz Ministarstva su nam poručili da možemo biti u neposrednoj blizini vršenja uvida, te da će biti moguća interakcija s predstavnicima inicijativa, članovima Povjerenstva i predstavnicima APIS-a. “Uvid u materijale u koje se vrše uvidi bit će ograničen”, što Ministarstvo pravda zaštitom osobnih podataka. No GONG ne zanimaju osobni podaci građana nego isključivo transparentnost procesa.

“Moći ćete vidjeti jedan dio liste (dio stupca) na kojoj se vide samo imena ili samo osobni potpisi, ali ne i svi podaci zajedno iz kojih bi se mogla identificirati konkretna osoba. Retke u koje su uneseni podaci umrlih osoba ili osoba koje ne postoje s nepostojećim OIB-om moći ćete vidjeti cijele”, odgovorili su GONG-u.

U priopćenju GONG-a podsjeća se da je više od 60.000 potpisa za oba referendumska pitanja proglašeno neispravnima. Pri tome povjerenstvo Ministarstva uprave u svom izvješću nije dostavilo primjere nečitko upisanih podataka, ili primjera u kojima nisu uneseni svi podaci, a upravo je takvih bilo najviše, daleko više nego preminulih ili maloljetnih birača.

Navode i kako je poznato da se GONG ne slaže s referendumskim inicijativama “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”; s prvom jer bi otkazivanje međunarodne konvencije predstavljalo civilizacijski korak unatrag, a s drugom zbog nasrtaja na manjine. Zalažu se za uređenje izbornog zakonodavstva kroz novi izborni zakon koji bi donio pravednu ravnotežu između predstavničke i direktne demokracije.

Proceduralno, spornim smatraju i to što su se potpisi ovih inicijativa prikupljali uz postojeći Zakon o referendumu za čiju se izmjenu GONG zalaže, među ostalim i zato što nije dobro reguliran način i mjesta skupljanja potpisa, kao ni transparentnost financija.