Nekategorizirano, Stajališta

Greenpeace: Nova vlast mora osigurati više zelenila u Zagrebu

Foto: Greenpeace – Biljana Šimić

Greenpeace je u povodu lokalnih izbora u Zagrebu u srijedu poručio da nova vlast mora osigurati više zelenila u gradu te je kandidatima za zagrebačkog gradonačelnika uputio 10 zahtjeva u vezi s gradskim zelenim površinama.

Greenepeace je pri izradi zahtjeva konzultirao domaće stručnjake i autore istraživanja o dostupnosti zelenih površina u Zagrebu, koje je pokazalo da znatan dio zelenila nema u potpunosti javni karakter i nije dostupno stanovništvu za boravak i druženje u prirodnom okruženju.

Voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov ističe kako je prvi korak zaštita postojećih zelenih površina od gradnje i zaustavljanje trenda betonizacije, a drugi je uvođenje novog zelenila gdje god je to moguće.

Pritom je važno da u planiranje i gospodarenje zelenim površinama budu uključeni građani, a velik broj aktivnih kvartovskih inicijativa pokazuje da određena svijest već postoji.

Greenpeaceovi aktivisti kažu da je model dostupnosti zelene infrastrukture izrađen u suradnji s Tehničkim sveučilištem u Beču. Riječ je o istraživačkom projektu pripremanom četiri mjeseca koji predstavlja prvu takvu analizu zagrebačkog zelenila i konkretan je doprinos vrednovanju javne zelene infrastrukture.

Istraživanje pokazuje u kojim je dijelovima Zagreba potrebno više zelenih površina, a važnost gradskog zelenila posebno dolazi do izražaja u vremenu pandemije, kao i sve alarmantnijih posljedica klimatskih promjena.

Urbanistica Tena Petrović, koja je sudjelovala u projektu, ističe kako je analiza pokazala da čak četiri od 10 Zagrepčana nema javnu zelenu površinu unutar pet minuta hoda, odnosno 300 metara udaljenosti, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

“Način da se to promijeni je povećanje broja i kvalitete zelenih površina, poboljšanjem pristupačnosti te povezivanjem u mrežne sustave zelene infrastrukture”, poručila je Petrović. (Hina)