Nekategorizirano

Hrvatska može bolje: Tehnička Vlada i njen tehnički ministar nemaju ovlasti imenovanja novih članova skupina i radnih tijela

Izvor: HINA/ Lana Slivar Dominić
Izvor: HINA/ Lana Slivar Dominić

Organizacije civilnog društva i Sindikat hrvatskih učitelja okupljeni u Inicijativu „Hrvatska može bolje“ oštro osuđuju i smatraju neregularnom najavu ministra Šustara o imenovanju nove ekspertne radne skupine koja bi trebala upravljati javnom raspravom o prijedlozima kurikuluma izrađenim u Cjelovitoj kurikularnoj reformi, prenosi GONG.

Ovaj potez je protivan unaprijed određenim transparentnim procedurama definiranim Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije, zakonima, te pratećim pravilnicima i dokumentima.

U Strategiji je jasno navedeno da je za formiranje Ekspertne radne skupine nadležno Povjerenstvo za praćenje i provedbu Strategije koje bira članove temeljem javnog poziva čega se ministar Šustar nije pridržavao.

Ne postoji normativna podloga za otvaranje javne rasprave jer trenutačni Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama ne prepoznaje kurikulum kao pojam već samo nastavne planove i programe.

Na važnost i hitnost promjene zakona već je više puta upozoravano od različitih stručnjaka i tijela, no nadležno Ministarstvo nije našao shodnim te promjene uistinu i pokrenuti.

Tehnička Vlada i njen tehnički ministar nema ovlasti imenovanja novih članova skupina i radnih tijela koji će dugoročno utjecati na Hrvatsku, a pogotovo ne ministar Šustar koji je svojim dosadašnjim potezima opstruirao reformu da bi joj sada nanio dodatnu štetu pokušavajući brzinski u proces uključiti ljude mimo procedura i pravila koja su predviđena ključnim dokumentima.

Podsjećamo tehničku Vladu i tehničkog ministra obrazovanja da je 50.000 građana i građanki, zajedno s organizacijama civilnoga društva i sindikatima, upozorilo da žele obrazovanje kao nacionalni prioritet te da se obrazovne reforme trebaju temeljiti na stručnosti i transparentnosti, a ne na politikantskim ili interesnim posezanjima.

Inicijativa HRVATSKA MOŽE BOLJE će i dalje inzistirati da političke elite iskažu podršku stručnjacima koji su radili na cjelovitoj kurikularnoj reformi, dosadašnjem ekspertnom timu i dogovorenom modelu. Tražit ćemo od svih političkih opcija u Hrvatskoj da čuju stručnjake i građane koji su poručili kako Hrvatska može puno bolje od partikularnih političkih interesa te ćemo zahtijevati da se u predizbornoj kampanji naglasi važnost obrazovanja i predstave planovi za nastavak započete cjelovite kurikularne reforme koja se treba nastaviti na planiran način, s istim timom te istom razinom stručnosti i transparentnosti.