Nekategorizirano, Stajališta

CMS: Hrvatski europarlamentarci protiv financijskih interesa Hrvatske

cms_crCentar za mirovne studije zajedno s hrvatskim članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lidijom Pavić-Rogošić, Marinom Škrabalo i Tonijem Vidanom, upozorava na plan zastupnica i zastupnika Europskog parlamenta, okupljeni oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS)  te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS) da se usprotive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas.

Naime, Europski parlament raspravljat će i glasovati u četvrtak 19. siječnja o izvješću  Marije Joao Rodrigues, kojem je cilj osigurati obveznu razinu socijalne zaštite svih građana Europske unije.

Hrvatski zastupnici i zastupnice iz redova Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske seljačke stranke,  koje je u radnoj skupini Europskih pučana za izradu amandmana predstavljala zastupnica Dubravka Šuica, osmislili su amandmane kojima:

– Traže da se u Europski stup socijalnih prava uvede promocija fleksibilnih, prekarnih, oblika rada,  kao doprinosa ekonomiji. Takve tvrdnje suprotne su  istraživanjima koja pokazuju da takvi oblici rada srednjoročno i dugoročno štete ekonomiji, a radnicima uvijek. Naime,to su svi oni oblici rada koji su nesigurni, slabo plaćeni, nezaštićeni, oni koji su izvan redovnog sustava ugovora o radu i uvijek su na štetu radnika.

– Protive se uvođenju obveze definiranja visine “minimalne plaće za dostojan život” (living wage) koja bi trebala zamijeniti minimalnu plaću. Takva minimalna plaća pokrivala bi osnovne životne troškovima, čime bi se eliminirao sve veći broj radnika koji usprkos tome što rade, žive u siromaštvu.

– Protive se  reguliranju prava na  rodiljni i roditeljski dopust te ostalim pravima vezanima za uspostavu ravnoteže privatnog i poslovnog života roditelja male djece.  Iako  su prije izbora za Europski parlament, zastupnici koalicije koju su predvodile HDZ i HSS, najavljivali kako će sustavnim aktivnostima na području  zaštite majčinstva i djeteta, razvojem infrastrukture i usluga namijenjenih obitelji raditi na podizanju razinu socijalne sigurnosti, kvalitete i načina života mladih bračnih parova i obitelji u svrhu ostvarenja pronatalitetne politike u Republici Hrvatskoj, sada se bore da to pravo ne postane pravo svih građana i građanki Europske unije

– U situaciji u kojoj se Hrvatska priprema za ulazak u Eurozonu, navedeni zastupnici iz Hrvatske, zajedno s europskim kolegama, protive se novim fondovima koji bi zemljama, uključujući Hrvatsku, koje nisu na istim financijskim pozicijama kao i druge zemlje u Eurozoni,  pomogli u financijskoj prilagodbi i eliminiranju ekonomskih i socijalnih problema građana

Stoga, Centar za mirovne studije i hrvatski članovi EGSO-a, Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan, pozivaju građane i građanke da izvrše pritisak na navedene zastupnike te kako bi u Europskom parlamentu prestali zastupati interese krupnog kapitala na uštrb vlastitih građana, već radili za dobrobit onih koji su ih tamo izabrali; onih kojima je potrebno jačanje sustava socijalne države,  pravedna plaća za vlastiti rad, dostojanstvo rada i poštovanje privatnog života, da bi osigurali egzistenciju svojih obitelji i imali pristojan život dostojan čovjeka.

Ujedno, daju i podršku apelu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske upućenom hrvatskoj Vladi i Europarlamentarcima – stoji na stranicama Centra za mirovne studije.