EHO, Nekategorizirano

HUPT: Osobe s invaliditetom u kolicima isključene iz društva

Iz Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) upozorili su u petak da su osobe s invaliditetom u kolicima suočeni s brojnim preprekama u prilasku raznim institucijama, pa se zbog toga smatraju isključenima iz društva, prenosi Hina.

“Unatoč zakonske podloge, konvencija, pravilnika, nacionalne strategije i koliko još ima dokumenata koji su toliko pozitivni, mi ostajemo i dalje isključeni. Nezadovoljni smo što se ne radi kako treba”, upozorila je na konferenciji za novinare predsjednica HUPT-a Manda Knežević.

Pristupačnost institucijama je veliki problem s kojim su suočeni i u Zagrebu. “U zadnjih desetak godina jako se malo napravilo, a ono što se napravilo nije učinjeno kako treba”, kaže Knežević.

Najviše ih smeta što nisu zadovoljeni standardi koji su propisani zakonima.

“Stvari se pomiču, ali ne tako da je to optimalno za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima. Imamo niskopodne tramvaje, ali nemamo prilagođena stajališta. Uvijek se moramo najaviti”, rekla je Knežević.

Osobama s invaliditetom koje ne mogu doći do institucija gdje se odlučuje o njima jako je teško živjeti na taj način.

“Željeli smo ukazati na taj veliki problem, žao nam je da se troše veliki novci, a da invalidi u kolicima nisu zadovoljni”, poručila je Knežević.

Prije tjedan dana su uz pomoć saborske zastupnice Ljubice Lukačić (HDZ) podijelili saborskim zastupnicima letke na kojima su upozorili na svoje probleme. “Nadamo se da će ga primijetiti”, dodala je.

Lukačić je istaknula da je Hrvatski sabor u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, kojima je omogućeno praćenje sjednica iz same sabornice.

No, upozorila je, javne ustanove, poput centara za socijalnu skrb, većinom nisu prilagođene, o čemu su razgovarali i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naglasila je kako su centri većinom u starim zgradama koje nije moguće prilagoditi osobama s invaliditetom. “Puno toga još trebamo učiniti, ne možemo u potpunosti biti zadovoljni”, rekla je.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić naglasio je kako je fizička pristupačnost svima važna upravo zbog ostvarivanja prava i korištenja usluga, ali i ostvarivanja normalnog života. Brojne institucije još nisu pristupačne, složio se.