EHO, Nekategorizirano

I dalje nezadovoljavajuće stanje transparetnosti proračuna JLS-a

Objavljena je i interaktivna karta

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2016. rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina).

Premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava – s prosječnih 1,75 u prethodnom, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja – stanje je i dalje nezadovoljavajuće.

Najtransparentnije su županije (prosjek 4,3), pri čemu je čak 11 županija objavilo svih pet ključnih proračunskih dokumenata.

Transparentnost gradova (prosjek 3,05) je niža od županijske, a samo je 25 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata.

Transparentnost općina je uistinu loša (prosjek 2,04), a samo 8 od 428 općina je objavilo svih pet dokumenata – Bizovac, Kistanje, Konavle, Kostrena, Lovran, Orehovica, Radoboj i Sveti Križ Začretje.

Osim što objavljuju znatno više proračunskih dokumenata od gradova i općina, većinu se županija može pohvaliti i zbog kvalitete i pretraživosti njihovih mrežnih stranica. Proračunski se dokumenti na njihovim stranicama uglavnom brzo i lako pronalaze, Istarska županija primjerice već na početnoj stranici ističe svoj ”Proračun u malom” te nudi i proračun u strojno čitljivom formatu (csv), također i Krapinsko-zagorska nudi proračune za više godina unazad u strojno čitljivom formatu (Excel). No, zainteresirani za proračunske dokumente Sisačko-moslavačke županije suočit će se s vrlo teškim zadatkom.

I priličan broj gradova ima dobro organizirane stranice koje se lako i brzo pretražuju (neki nude i proračun u strojno čitljivom formatu), s kvalitetnim i često zanimljivim vodičima za građane. Teško bi ih bilo baš sve navesti, no valja ipak neke istaknuti: Duga Resa, Karlovac, Ozalj, Ivanec, Kastav, Opatija, Rijeka (s edukativnom igrom Proračunajme!), Slavonski Brod (omogućuje i sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna), Zadar, Osijek (čak s posebnom stranicom čistračun), Šibenik, Županja, Buzet, Labin, Pazin (s posebnom stranicom Pazi(n), proračun! koja nudi vizualizacije proračuna, pa već i mogućnost sudjelovanja u izradi proračuna za 2017.), Poreč, Pula (s interaktivnom vizualizacijom PROračun koja omogućuje brojne analize i brze odgovore na pitanja te stranicom na kojoj građani kreiraju proračun) i Zagreb.

Nažalost, ima i loših primjera, kao Pleternica, na čijoj stranici građani ne mogu pronaći baš ni jedan proračunski dokument, pa čak ni jedan službeni glasnik.

Institut je dodijelio posebna priznanja najbolje ocijenjenim lokalnim jedinicama.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.