EHO, Nekategorizirano

Slovenija: Donirana hrana oslobođena PDV-a

 

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji je u četvrtak prihvatila slovenska vlada.

– Potencijalni donatori često su do sada odustajali od doniranja hrane za potrebite i socijalno ugrožene upravo zato jer su i na poklonjenu hranu morali platiti porez na dodatnu vrijednost – kazala je državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede Tanja Strniša, prenosi Hina.

Izmjenama zakona o poljoprivredi kojima se regulira područje i donacija omogućit će se i subvencioniranje opreme i vozila posrednicima i aktivističkim društvima koji hranu sakupljaju od viškova koji ostaju restoranima te hrane pred istekom roka trajanja u trgovačkim lancima. Preko javnih natječaja, subvencionirat će se i kupnja rashladnih uređaja kako bi takva hrana do konzumacije ostala u zdravstveno ispravnom stanju.

Prema procjenama, u Sloveniji se godišnje baci više od 150.000 hrane, a prije nekoliko godina pokrenuta je zbog sve većih socijalnih potreba akcija doniranja i prikupljanja viškova hrane, u čemu uz Crveni križ, Caritas i nevladine civilne udruge sudjeluju i brojni dobrovoljci. U akcije se uključilo dosta trgovinskih i drugih organizacija.