EHO, Nekategorizirano

Slovenska policija deportirala sirijsku obitelj u Hrvatsku

Nakon što su aktivisti pokušali blokirati kombi vozilo u kojemu je policija iz doma odvozila izbjegličku obitelj, prosvjednici su legitimirani i popisani, a jedna je osoba priveden na policiju, ali je kasnije puštena.

Izbjegličku obitelj je, sukladno dogovoru u Hrvatskom, preuzeo predstavnik Dublinskog ureda, objavila je policija, prenosi Hina.

Mladi bračni par Carol Korba i  Hanyja Suleiman najprije je 2015. godine došao u Hrvatsku, a onda u kolovozu iste godine s turističkom vizom u Sloveniju, gdje im se rodio sin. Oni, njihovi odvjetnici i aktivisti za prava izbjeglica tražili su da im međunarodnu zaštitu pruži Slovenija, ali je u postupku pred sudovima i u administrativnom postupku prevladalo stajalište da im, prema Dublinskoj uredbi, azil treba omogućiti u Hrvatskoj, u koju su najprije ušli, a sigurna je zemlja i članica Europske unije.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su okolnosti tog slučaja sasvim jasne jer su sirijski izbjeglice u tom slučaju iskoristili sva pravna sredstva i da moraju biti deportirani u Hrvatsku, iz koje su u Sloveniju ušli.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a, Vrhovni sud je prije nekoliko dana potvrdio da postoji mogućnost da članica EU odstupi od pravila Dublinskog sporazuma i, ako tako odluči, iskoristi svoje diskrecijsko pravo te dade azil tražiteljima, državljanima trećih država, koji su u nju došli iz druge članica EU-a.

Slovenski aktivisti za prava azilanata zadnjih su dana diskrecijsko pravo države da migrantima ponudi azil navodili kao argument protiv deportacije, a isticali su i navodno loše zdravstveno stanje majke i djeteta.