Nekategorizirano, Svijet

Odšteta za vlasnike zemlje na kojoj su žilet žice

Rezerve u vezi zakona izrazile su međunarodne nevladine organizacije
Rezerve u vezi zakona izrazile su međunarodne nevladine organizacije

Predstavnici vlade iznijeli su da je u proračunu za ovu godinu za te namjene predviđeno 280.000 eura, a za iduću 240.000 eura. Odštetu će moći dobiti vlasnici zemlje bez obzira na državljanstvo, pa će je moći zatražiti i hrvatski državljani na čijim je posjedima postavljena žičana ograda, ako se zemlja vodi u  slovenskom katastru, prenosi SEEbiz.

Sve stranke najavile su, na početku parlamentarne rasprave  o zakonu koji bi trebao biti prihvaćen ovoga tjedna, da ga podržavaju i da će glasovati za njega, osim 6 zastupnika Udružene ljevice (ZL) koja je zakon nazvala spornim smatrajući da se njime krše međunarodne konvencije i slovenski ustav.

Rezerve u vezi zakona izrazile su međunarodne nevladine organizacije, ali i Vijeće Europe koje je zastupnike u parlamentu pozvalo da zakon ne prihvate u predloženom obliku jer ne predviđa diferencirani tretman potencijalnih ekonomskih migranata i ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita nego bi se svi oni mogli odbiti već na granici, prije ulaska u Sloveniju u slučaju velike migracijske krize.

Zastupnik Mitja Horvat iz stranke premijera Mire Cerara kazao je u raspravi da bi se zakon o strancima u svojim dopunama odnosio samo na slučajeve krajnje potrebe, uz prethodnu suglasnost Vijeća za nacionalnu obranu i odluku parlamenta da su nastupile okolnosti da granicu zbog sigurnosti i javnog reda i mira treba zatvoriti. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da se zalaže za doradu zakona kako bi on bio u skladu s međunarodnim konvencijama, ali da bi Vijeće Europe koje je zakonski prijedlog kritiziralo svoje kritike umjesto na Sloveniju trebalo usmjeriti na Europsku komisiju koja još nije donijela mjere za slučaj nove migracijske krize u kojoj se međunarodne konvencije ne bi mogle provoditi.