EHO, Nekategorizirano

I to je pitanje kulture: Okolišni i klimatski aktivizam

U novoj epizodi podcasta aktivistkinje Dora Sivka i Sara Matić predstavljaju različite grupe i inicijative koje čine okolišni pokret mladih u Hrvatskoj, navodi Dora Sivka na stranici kulturpunkt.hr.

Okolišni i klimatski pokret mladih u Hrvatskoj nije jedinstveni pokret koji djeluje pod zajedničkim nazivnikom, kao što je to čest slučaj u drugim europskim zemljama, već ga čini niz manjih inicijativa i grupa koje djeluju samostalno, ali se međusobno podržavaju i surađuju. Neke od njih fokusirane su na zaustavljanje štetnih procesa, druge nastoje promijeniti svijest o važnosti očuvanja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, dok treće stvaraju alternative postojećem sustavu pokazujući da drugačije prakse nisu samo moguće, nego i bolje, društveno pravednije, a ponekad i zabavnije.

Stoga u novoj epizodi podcasta I to je pitanje kulture? Dora Sivka i njezina sugovornica, znanstvenica i dugogodišnja aktivistkinja Sara Matić predstavljaju rad različitih aktivističkih grupa i inicijativa, prvenstveno grassroots grupa i onih koje su pokrenuli ili u kojima mladi čine veći dio članstva. Ističu specifične fokuse njihova rada i načine na koji oni doprinose dugoročnoj društveno promjeni, ali ukazuju i na brojne izazove s kojima se pritom suočavaju. Čuli smo i mlade članove i članice predstavljenih inicijativa koje pozivaju na uključivanje u ekološki aktivizam i poručuju: “Pokušajte ovo kod kuće!”

Uredila: Dora Sivka
Tekstove čitala: Lena Medar
Produkcija: Audio Store Transonica

Podcast je nastao u sklopu projekta I to je pitanje kulture? koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK.

Više o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima možete saznati ovdje, a o Europskom socijalnom fondu na ovoj poveznici.