Nekategorizirano, Rad udruga

Imamo oko 150 korisnika o kojima brinu 3 mobilna tima

Od početka projekta, broj korisnika je povećan
Od početka projekta, broj korisnika je povećan

U udruzi Iskra prošle su godine provodili projekt koji je polučio izvrsne rezultate u pružanju pomoći starijim osobama koje su k tome u područjima posebne državne skrbi.

Naime, projekt vrlo dugog naziva, “Jačanje kapaciteta i sposobnosti pružatelja socijalnih usluga za starije osobe u područjima posebne državne skrbi kroz zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje organizacija civilnog društva na lokalnom nivou” financiran je sredstvima EU fondova, a cilj mu je bio povećati kapacitete i sposobnost pružatelja socijalnih usluga te sposobnosti nositelja projekta i partnera kroz program usavršavanja za „Voditeljice izradbe i provedbe projekata financiranih iz EU fondova“. Ostvareni rezultat se upotrebljava u pripremi novih projekata apliciranih na natječaje iz nacionalnih i EU fondova.

– Proveli smo i petodnevne radionice “Uvodni tečaj za gerontodomaćice”, stručna znanja certificiranih gerontodomaćica, dugotrajno nezaposlenih žena i drugih kandidata koji su sudjelovali na edukativnim radionicama će se direktno primijeniti na socijalne usluge pomoći starijim osobama što predstavlja i ciljne skupine ovog projekta.

Od ukupno 5 žena koje su dobile potvrde o sudjelovanju na edukaciji, 2 su nastavile edukaciju i postale certificirane gerontodomaćice, a 3 i dalje rade u Udruzi na poslovima gerontodomaćice – pojašnjava Maja Vemder iz Udruge Iskra.

U sklopu projektnog elementa „Formiranje mobilnog tima kao pružatelja socijalnih usluga“ zaposlili su njegovateljicu za pružanje zdravstvene skrbi u domu korisnika-starijih i nemoćnih osoba te 3 radnice za pomoć u kući starijih i nemoćnih osoba, a uz suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

– Nakon završetka projekta mobilni tim je ostao održiv. Također smo uspjeli povećati broj zaposlenih na ukupno 6 osoba koje čine mobilne timove na terenu. Proširili smo i socijalne usluge na terenu i povećali broj korisnika na 150, koliko ih imamo u evidenciji po završetku projekta. Ostvareni rezultat se primjenjuje s malim odstupanjem i na sadašnje projekte koji se odnose na pružanje socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, korisnicima ovog projekta.

Dakle, nakon završetka projekta imamo u evidenciji oko 150 korisnika o kojima brinu 3 mobilna tima sastavljeni od njegovateljica i gerontodomaćica – zadovoljno priča Maja Vemdrer naglasivši kako im je ovaj projekt donio značajna iskustva u provedbi što će utjecati na kvalitetu novih projekata.

– Kroz projektne aktivnosti smo također stekli iskustva i znanja koja će nam koristiti u svakodnevnom radu na sličnim aktivnostima. Također, razvijena partnerstva i suradnja s ključnim dionicima, kroz razne aktivnosti udruge „ISKRA“ , kao što su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb, Sisačko-moslavačka županija i drugi, usredočili smo se na uspostavu lokalne suradnje u pružanju socijalnih usluga. To je osobito važno za kontinuirani razvoj oba sektora u cjelini i OCD-a koji rade na terenu. Suradnja s partnerom projekta i ostalim suradnicima na projektu se nastavila i nakon završetka istog – kaže Vemder zaključivši kako su projektom ostvarili bolje i pozitivnije rezultate od planiranih što dokazuju i doprinosi pokazateljima.

– Mišljenja smo da smo provedbom ovog projekta postigli i ojačali kapacitete malih Udruga u daljem radu i pripremi i provedbi sličnih projekata.

Maja Celing Celić