Nekategorizirano, Rad udruga

“Morem mogućnosti” probudili otočane i pokrenuli novi projekt

Projekt je posebno bio fokusiran na mlade
Projekt je posebno bio fokusiran na mlade

Udruga za promicanje zdravog života “Buđenje” u suradnji s Općinom Šolta i Šoltanskim glazbenim zborom Olinta prošle je godine provodila projekt “More mogućnosti”.

Ciljevi ovoga projekta bili su aktivno uključiti sve zainteresirane za razvoj zajednice, osobito mlade te stvoriti mrežu za razmjenu iskustava organiziranjem radionica, seminara i debata s otočanima, predstavnicima OCD-ova, mladima i donositeljima političkih odluka.

Također, neke od aktivnosti su bile i simulacije razvijanja projektnih ideja u projekte spremne za prijave na različite izvore financiranja.

– Projekt je polučio odlične rezultate, projektne ideje i brojne zadovoljne polaznike, ostvarena partnerstva s lokalnim samoupravama i drugim akterima u lokalnoj zajednici.

Najznačajniji rezultat je svakako ostvarena suradnja i partnerstvo među udrugama s više hrvatskih otoka i naš daljnji zajednički rad. Individualci koji su sudjelovali u projektu su dodatno osnaženi i inspirirani te smo zajedno pokrenuli projekt Pokret otoka, mrežu otočana i onih koji otok vole, a na kojem intenzivno radimo posljednjih mjeseci – priča Maja Jurišić, predsjednica udruge.

Kaže kako je najvrjednije iskustvo koje su stekli rad s ljudima kroz povezivanje, zapošljavanje i menadžment volontera te prilagodba mogućnosti, znanja i informacija ciljnim skupinama i njihovim razinama informiranosti i stručnosti.

 

– Osim toga, jako smo puno naučili o lokalnoj zajednici i načinu razmišljanja kao i uvjetima u kojima se projekti mogu/ne mogu razvijati. Kao što sam i prethodno navela zahvaljujući projektu More mogućnosti ostvarili smo brojne nove suradnje i partnerstva te već razvijamo zajedničke projekte na 5 hrvatskih otoka (Šolta, Brač, vis, Hvar i Korčula) – pohvalila se dodavši kako je projekt “Pokret otoka” samoodrživa i solidarna mreža otočana i ljubitelja otoka koji kroz povezivanje pojedinaca, organizacija i ideja izgrađuje odgovorno i održivo društvo.

– Vlastitim primjerom i zajedništvom potičemo na preuzimanje odgovornosti za budućnost otoka – zaključila je.

Treba svakako spomenuti kako je projekt “More mogućnosti” bio prvi edukativni projekt udruge Buđenje na otoku Šolti te je u 100 postotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda. Osim provedbe edukativnih modula za lokalno stanovništvo, projekt je omogućio zapošljavanje 3 osobe i angažiranje 20-tak volontera, uglavnom mladih s otoka.

Maja Celing Celić