Hrvatska, Nekategorizirano

Pokret otoka je samoodrživa i solidarna mreža otočana

U sklopu projekta u prosincu prošle i siječnju ove godine, održava se i Prva bračka speleološka škola
U sklopu projekta u prosincu prošle i siječnju ove godine, održava se i Prva bračka speleološka škola

Šoltanska Udruga za promicanje zdravog života provodila je projekt “More mogućnosti” s partnerima, Općinom Šolta i Šoltanskim glazbenim zborom Olinta. Ovaj je projekt pokazao kako more pruža zaista more mogućnosti, a nakon umrežavanja otočkih udruga, nastao je i projekt “Pokret otoka. Radi se o samoodrživoj i solidarnoj mreži otočana i onih koji vole otoke. Mreža povezuje pojedince, organizacije i ideje koje izgrađuju odgovorno i održivo društvo.

– Velo Grablje, studeni 2015, u Domu sanjara susreli su se Hvar, Šolta, Vis, Brač, Korčula, Mljet i Prvić. Duge zimske dane ispunili smo razmjenom ideja i iskustava te kreiranjem vizije i plana Pokreta. Želimo se kroz Pokret povezati, smanjiti udaljenost i osnažiti za odgovorni razvoj života na otoku – ističu u Pokretu, mreži koja okuplja 21 organizaciju civilnog društva i 19 otoka.

Da zima ne mora biti neprijatelj otočana, gotovo svakodnevno dokazuju na stranici projekta gdje predstavljaju događanja koja se održavaju na jadranskim otocima.

– Lada, instruktorica joge iz Zagreba, jedne je ljetne noći prije devet godina tražila prenoćište na Biševu. Ponudio joj ga je brodski kuhar Lucio. Pripremio joj je medenu hobotnicu, i Lada je s njim ostala na otoku. No, tijekom ljetne sezone njihov otočki raj otkrije preko 100.000 turista koji od Biševa upoznaju samo Modru špilju. O sudbini Biševa ne odlučuju njegovi stanovnici već se o njoj odlučuje u Komiži. Kako su Lada i Lucio odlučili ujediniti biševske otočane i osnovati Mjesni odbor pogledajte u 2. epizodi interaktivne dokumentarne serije iOtok: u ponedjeljak, 23. siječnja 2017.  – prenose vijest na svojim stranicama.

U sklopu projekta u prosincu prošle i siječnju ove godine, održava se i Prva bračka speleološka škola koju organizira Planinarsko društvo Profunda. Osim karnevala koji će obilježiti kraj siječnja i čitavu veljaču, u Sutivanu na Braču će se 11. i 12. veljače održati “Winter bike to work day” u organizaciji Biciklističkog kluba Grma i Aldura sport Sutivan.

Jedno od događanja je osmi po redu sajam otočnih proizvoda koji će se održati 4. i 5. ožujka u Tkonu na otoku Pašmanu, za vrijeme manifestacije Škarping 2017.

Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, očuvanje otočne tradicije i autohtonosti te brendiranje proizvoda kroz prestižnu oznaku hrvatski otočni proizvod čiji je nositelj od 2010. godine i sama utrka Škraping. Na sajmu otočnih proizvoda natupit će preko 40 otočnih izlagača, među kojima i nositelji oznake hrvatski otočni proizvod.

Da otoke i otočne zajednice čine i oblikuju ljudi, otočani, dobro je poznata stvar. A koji to pojedinci i kakve stvari pokreću u Pokretu otoka, saznajte u OVOM kratkom videu, objavljenom na FB stranici Pokreta otoka.

Maja Celing Celić