Hrvatska, Nekategorizirano

#sherajmo odgovorno – suzbijmo seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na društvenim mrežama

zenska soba_crU Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava su u suradnji s četiri udruge (druga Brod – grupa za ženska ljudska prava, Centar za žene Adela, Hrvatska udruga socijalnih radnika te Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež) provodio se projekt „Zajedno možemo više!“. Ovim su projektom ojačane organizacije civilnog društva koje rade sa ženama žrtvama nasilja, a pokrenuo je i nekoliko aktivnosti koje se nastavljaju i po završetku projekta.

Nakon provedbe projekta, Ženska soba je nastavila organizirati i održavati slične ili iste edukacije u okvir drugih projekata te proširiti edukacije i na različite ciljane skupine.

– Potreba za educiranjem osoba koje rade sa žrtvama, posebice žrtvama seksualnog nasilja, pokazuje se nužno potrebnom kako bi sve žrtve mogle ostvariti svoja prava te kako bi im se pružila odgovarajuća pomoć i podrška bez dodatne viktimizacije ili osuđivanja – kažu u Ženskoj sobi.

Vrlo aktualan i zanimljiv projekt kojega provode i tijekom ove godine je “#sherajmo odgovorno” čiji je cilj suzbijanje seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na društvenim mrežama. U sklopu projekta je krajem ožujka proveden poludnevni trening za učenike i učenice.

Na treningu je sudjelovalo 15 učenika i učenica iz partnerskih škola, iz I. gimnazije u Zagrebu, Ekonomsko – turističke škole u Daruvaru i Srednje škole Novska. Na treningu su sudjelovale i tri njihove profesorice, pedagoginje, odnosno mentorice.

– Trening je bio kombinacija radionica i predavanja, a tokom treninga učenici i učenice educirani/e su o seksualnom nasilju, seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju na društvenim mrežama. Krajnji cilj poludnevnog treninga bio je osmišljavanje kampanje od strane učenika/ca koja će s provedbom krenuti u lipnju 2017. godine. Trening su vodile Josipa Tukara Komoljenović (sociologinja) i Kristina Mihaljević (socijalna pedagoginja). Po završetku treninga učenici/e će, u svojim školama, zajedno sa svojim mentoricama raditi na razvijanju kampanje i svih aktivnosti u okviru iste – pišu na stranicama Ženske sobe.

 

Maja Celing Celić