Hrvatska, Nekategorizirano

“Električne bicikle” na otocima

elbicikli_crUdruga Moj otok prošle je godine započela s projektom “Uvođenje električnih bicikala na otoke i turistička mjesta” kojim se želi doprinjeti povezivanju i razvoju otoka, podizanju kvalitete ponude na turističkom tržištu, povećanju zapošljavanja, manjoj gužvi u prometu i na parkinzima, lakšem pristupu djelovima naselja gdje se ne može prići automobilima, smanjenju buke u prometu te smanjenju onečišćenja ispušnim plinovima.

Udaljeni i disperzirani

– Otoci Krk, Cres i Lošinj imaju mnogo zanimljivih područja koja su dosta udaljena i disperzirana i na ovaj način bi se olakšao njihov obilazak. Razvojem cikloturizma podiže se kvaliteta boravka turista na destinaciji i razina životnog standarda lokalnog stanovništva – kažu u udruzi naglasivši kako cikloturizam predstavlja jedan od turističkih proizvoda s najvećom perspektivom razvoja i rasta.

– To je prepoznato i Strategijom razvoja turizma RH do 2020. godine (NN 55/2013.), zbog  čega je Ministarstvo turizma potaklo izradu posebnog akcijskog plana razvoja cikloturizma. Njegov osnovni cilj je stavljanje Hrvatske na poziciju jedne od vodećih mediteranskih cikloturističkih destinacija. Akcijski plan podrazumijeva i provođenje određenih obrazovnih aktivnosti usmjerenih prema domicilnoj populaciji i turistima po pitanju sigurnosti u prometu i dizanja razine prometne kulture, što je važno i radi jačanja imidža Hrvatske kao ekološki orijentirane zemlje okrenute održivim oblicima prometa i zaštiti okoliša – ističu u udruzi uz komentar kako je dodatnom zamahu razvoja cikloturizma izazvala potreba za širenjem turističkih aktivnosti na zapostavljeni otočni dio Hrvatske te potreba za produljenjem turističke sezone.

Prve aktivnosti

– Projekti “Električne bicikle u Puntu” i “Električne bicikle u Krku” krenut će s prvim aktivnostima u ožujku , a nakon toga u travnju kreću projekti “Električne bicikle u Cresu“ i “Električne bicikle u Malom Lošinju“ gdje ćemo  male iznajmljivače upoznati s mogućnostima i prednostima korištenja električnih bicikala. Nakon održanih prezenzacija kao nastavak slijedi projekt “EL BICIKLE KRK – CRES – LOŠINJ” gdje ćemo s partnerima prezentirati mogućnosti cikloturizma i na koji način razviti bolju  komunikaciju između dvije marine i tri otoka.

Interes za provođenje programa postoji u cijeloj Primorsko – goranskoj županiji, a javljaju nam se i ostale županije pa ćemo ovaj program nastojati proširiti na cijelu Hrvatsku – najavljuju u udruzi.

Projekt je odabran od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova na natječaju za otočne udruge.

Maja Celing Celić