EHO, Nekategorizirano

Hiperaktivni učenici uz NASA-ine će narukvice vježbati koncentraciju

511df8c4274092ae700cOsnovna škola u Biogradu na Moru ima 650 učenika. Više od 20 učenika ima poremećaj pozornosti (ADD) i hiperaktivnosti (ADHD). Biogradska osnovna škola od ove će školske godine biti jedanaesta u Hrvatskoj i prva u Zadarskoj županiji koja će takvoj djeci sustavno pomagati da prevladaju spomenute teškoće uz pomoć uređaja Play Attention.

Uređaj se nosi kao narukvica na ruci ili nozi te uz pomoć sofisticiranih senzora putem kože (biofeedback tehnologije) očitava razinu koncentracije korisnika. Tako se, tijekom igre, trenira pažnja korisnika, jača njegova koncentracija što mu omogućuje da lakše ignorira ometajuće sadržaje i ostvaruje bolju kontrolu unutarnjih impulsa i emocija. Uređaj je razvijen na principu tehnologije koja omogućava vježbe tzv. mind control, a zovu ih još “fitness za mozak”.

Riječ je o uređaju i računalnim metodama koje je NASA koristila za poboljšanje koncentracije svojih pilota. Pokazalo se da je isti uređaj i sustav odličan za sve kojima treba pomoć da povećaju usredotočenost.

Nije kriv odgoj

Za razliku od drugih škola u Hrvatskoj, biogradska osnovna škola na raspolaganju će imati dva uređaja čiju je funkciju i način korištenja nastavnicima i stručnim službama predstavio Marko Ferek, predsjednik udruge za razumijevanje ADHD-a “Buđenje” iz Zagreba.

Uzrok ADHD-a još je uvijek nepoznat zbog čega se mnogi roditelji pitaju gdje su pogriješili u svom odgoju, iako nisu oni uzrok takvoga djetetova ponašanja. Naime, smatra se kako je uzrok ADHD-a biološki, a ne razvojni. Stručnjaci pretpostavljaju da je uzrok genetski premda još nije nađen odgovarajući gen koji bi mogao biti “krivac” za ADHD.

– Play Attention je biofeedback uređaj koji čita funkcije tijela tako što putem kože očitava naš intenzitet koncentracije. Koncentracija je kao mišić, ako je treniramo često ona će biti bolja. Uređaj sadrži program s videoigricama. Ima tri senzora koji s površine kože prepoznaju jesmo li koncentrirani ili ne i te podatke šalje na kompjutor. Narukvica šalje podatke o našoj moždanoj aktivnosti tijekom igre i dijete zapravo svojom pažnjom odnosno fokusiranošću na zadatak kontrolira tijek igrice.

Primjer za to je igra Memory u kojoj igrač traži parove istih karata. Klikom miša otvara jednu kartu, a ona se, ovisno o njegovoj koncentraciji odnosno usredotočenosti, otvara sporije ili brže, a tu reakciju prati uređaj. Nakon završetka igre program daje povratnu informaciju o razini djetetove pažnje tijekom pronalaženja parova – objašnjava Ferek i dodaje da moramo biti usredotočeniji želimo li osvojiti više bodova.

Dva puta tjedno po 30 minuta

Ferek ističe da se nakon “tretmana” primjećuje poboljšanje. Udruga provodi istraživanje mjereći svaki napredak korisnika, a podatke prikupljaju iz svih škola koje uređaj koriste. Prema preporuci udruge “Buđenje”, tretman Play Attention u biogradskoj osnovnoj školi provodit će se dva puta tjedno, a jedan tretman traje 30 minuta.
Što se malih natjecatelja tiče, svi su bili pobjednici, svi su dobili prigodne majice, a bilo je i medalja

– Play Attention učenicima s teškoćama u učenju omogućava izravan i besplatan pristup tretmanima čime se izbjegava spor i neefikasan proces dijagnosticiranja problema, koji može trajati mjesecima. Ovo ubrzava cijeli postupak uočavanja problema, slanja djeteta na obradu, postavljanje dijagnoze i slanje na neki oblik terapije – navodi Ferek.

Djeca su nakon tretmana produktivnija, motiviranija, lakše mogu ignorirati ometajuće sadržaje, produljuje se njihov kapacitet pisanja zadaća ili čitanja, a može se smanjiti i impulzivnost jer im omogućava bolju kontrolu nad emocijama.

Gradonačelnik Knez: Dao bih i milijun kuna za dobrobit djece

– Zainteresiralo me kad sam priču o takvoj djeci gledao na televiziji. Svjestan sam da djeca u Biogradu još u vrtićkoj dobi pokazuju slične simptome, odnosno da se poremećaj pažnje kod djece javlja u vrlo ranoj dobi. Takva djeca kasnije idu u školu, a njihovim se problemom nitko ne bavi ili se bavi na krivi pedagoški način. Nadam se da ćemo i ovime uspjeti pomoći djeci u Biogradu.

Nabavka uređaja Grad je stajala oko 50 tisuća kuna, ali da je bilo i milijun kuna, ja bih ga nabavio radi djece – istaknuo je gradonačelnik Biograda Ivan Knez.

Ravnatelj Miloš: Dječji napredak nam je najvažniji

– Zahvaljujući gradonačelniku Knezu i njegovoj inicijativi, za našu školu nabavljena su dva uređaja što nam jako puno znači. Uređaj se primjenjuje od početka listopada, a kontinuirano ćemo nastaviti i edukaciju naših zaposlenika. Stručne službe, pedagozi, psiholozi, defektolozi kontinuirano će pratiti rad i napredak djece koja prolaze tretman, ali i detektirati drugu djecu sa sličnim potrebama – rekao je ravnatelj OŠ Biograd Jordanko Miloš. (lokalni.vecernji.hr)