EHO, Nekategorizirano

Inicijativa „Puk'o nam je film“ izdala proglas

film_crPrijedlog o novom ravnatelju jednoglasno su prihvatili_e Bruno Kragić (predsjednik), Jadranka Hrga (članica), Ivan Kujundžić (član) te Igor Starčević (član), a članica Upravnog odbora Gabrijela Krmpotić Kos nije bila nazočna zbog bolesti.
Podsjećamo kako je povodom ostavke ravnatelja Hrvoja Hribara Asocijacija filmaša Nove Europe (The Film New Europe Association – FNE) 11. veljače javno objavila priopćenje u kojemu se navodi kako su članovi_ce organizacije FNE s divljenjem gledali prema Hrvatskoj i uspješnom poslu koji je radio Hrvatski audiovizaulni centar (HAVC) u zadnjih pet do šest godina, pod vodstvom Hrvoja Hribara.
FNE smatraju kako je HAVC postao svojevrstan lider u regiji. „Krenuli su hrabrim putem. Promocija Hrvatske kroz filmove, uspješan razvoj nacionalne mreže kina, snažnu potporu filmašima u usponu i stav dobrodošlice i prijateljstva u suradnjama s europskim filmskim redateljima i producentima inspirirala je mnoge od nas.
To je dokaz što vizionarski menadžment, strateški razvoj i vrhunski tim mogu postići ako su u sinkronizaciji s onim što zemlja i njeni filmaši trebaju, a da istovremeno nikada ne gube iz vida europske prijatelje i susjede.
Udruga FNE bi zato htjela obznaniti svoju veliku zahvalnost vizionarskom menadžmentu koji je Hrvoje Hribar donio u hrvatsku kinematografiju i cijelu regiju Istočne Europe“, prenosi Vox Feminae.
U međuvremenu se više od stotinu ljudi koji stvaraju filmove ispred i iza kamere okupilo oko inicijative „Puk’o nam je film“ s ciljem zaštite neovisnosti Hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Najavljeno je i predstavljanje inicijative koje će se održati 20. Veljače s početkom u 12 sati u kinu Europa u Zagrebu.

Filmaši i filmašice koji potpisuju proglas inicijative uvjereni_e su kako hrvatski film treba konstruktivne ideje, a ne destrukciju dugo stvaranog sustava te kako se političari_ke trebaju baviti politikom, a filmaši_ce filmom. Smatraju i kako je neovisnost kinematografije jedna od najvećih stečevina postojećeg sustava. U proglasu također stoji da hrvatski film u ovom trenutku treba zaštitu i zajedničku akciju svih koji ga vole, kako ne bi postao usputna žrtva političkih sukoba.

Upozorili_e su i na činjenicu da Ustav RH u članku 69. jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.
Pokretači_ce inicijative pozivaju sve osobe koje stvaraju i vole filmove da ih podrže i priključe se zajedničkim akcijama  za obranu umjetničkih sloboda, neovisnosti sustava i Ustavom zajamčenih prava. Proglas je moguće potpisati slanjem e-maila s podacima (Ime i prezime) na adresu: pukonamjefilm@gmail.com.