Nekategorizirano, Svijet

Inicijativa za ‘zaštitu’ braka na razini EU doživjela poraz

mtd_kolazU nedjelju je istekao rok za prikupljanje milijun potpisa inicijative “Mama, tata i djeca” čiji je cilj bio definirati značenje braka i obitelji na europskoj razini. Od potrebnih milijun, prikupljeno je 215.997 potpisa, a u ovom trenutku nije poznato koliko je potpisa prikupljeno izvanmrežno, putem obrasca koji se mogao preuzeti i onda odnijeti “na obiteljska okupljanja, u klubove, na putovanja ili susrete s prijateljima”.

Podsjetimo, ta, kako se naziva, Europska građanska inicijativa za zaštitu braka i obitelji smatra da je brak zajednica između jednog muškarca i jedne žene, a obitelj je utemeljena na braku i/ili na porijeklu. Brak je trajna i vjerna zajednica muškarca i žene sa svrhom zasnivanja obitelji. Obitelj su pak otac, majka i njihova djeca, a obiteljski odnos je zakonski odnos između dvoje supružnika, ili između roditelja i djeteta.

Iza inicijative stoji “građanski odbor koji se sastoji od sedam članova iz sedam zemalja-članica Europske unije”, redom prekaljenih boraca protiv bračne jednakosti, surogat-majčinstva i prava na pobačaj.
Jake europske snage u borbi za “zaštitu” tradicionalnog braka

To su, osim Željke Markić, Ludovine de La Rochère, šefica agresivne i moćne francuske obiteljaške organizacije Manif pour tous i Edit Frivaldszky iz Mađarske, liderica inicijative One of Us te Centra za ljudsko dostojanstvo, “neprofitne organizacije za zaštitu obitelji i života”. Aktivno je promovirala peticiju organizacije CitizenGo protiv spolnog odgoja kako bi se “zaustavilo širenje rodne ideologije”,

Tu je i Jose Manuel Silva Veiga de Macedo, član odbora i izvršni direktor zaklade AJB – A Junção do Bem. Ta je zaklada članica Federacije katoličkih obiteljskih udruga (FAFCE) u Europi među kojima se nalazi i Hrvatski bračni i obiteljski savez CRO-BIOS koji operira s kaptolske adrese (Kaptol 21) čiji je predsjednik Krešimir Miletić, inače i predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac te nekadašnji dopredsjednik udruge Građani odlučuju.

Popis dopunjuje i Maria Hildingsson iz Švedske, koja je pak glavna tajnica FAFCE-a, Roger Kiška iz Slovačke, viši savjetnik i zamjenik direktora organizacije ADF International, odnosno Saveza za obranu slobode življenja vjere kojem je u fokusu i svetost života te brak i obitelj, a više o svima njima pisali smo ovdje.

Hrvatska u online “minusu”

Svaka zemlja ima određeni prag, a za Hrvatsku on iznosi 8250 potpisa. S trenutkom zaključenja ovog teksta bilo ih je 5811, a prag nije prijeđen ni u jednoj drugoj zemlji osim Poljske i Finske. Situacija u državama kojima je ova tema posve nebitna slična je kao i prije: u Švedskoj je prikupljeno 360 potpisa (prag je 15.000), u Portugalu 1344 (prag je 15.750), a u susjednoj Sloveniji 3148 (prag 6000).

mamatatadjeca_mapa

Kako stoji na hrvatskoj stranici inicijative, Edit Frivaldszky je 26. studenog poslala dopis potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu u kojem ga s radošću obavještava kako je “inicijativa ‘Mama, tata i djeca’ već prešla minimalni broj potpisa u sedam država-članica”, čime su “ispunili jedan od dva kriterija” te da se “ubrzano bliže cilju od milijun potpisa”.

Stoga, u skladu s Člankom 5 (5) Odredbe 211/2011 najavljuje kako će se prikupljanje potpisa nastaviti do 3. travnja 2017., kao i da su odgovarajuće vlasti u svim državama-članica o tome obaviještene. Na koncu Frivaldszky moli Timmermansa da sa stranice Europske komisije uklone “netočnu informaciju da prikupljanje potpisa završava 11. prosinca”.

U trenutku zaključenja ovog teksta ne izgleda kao da je Europska komisija postupila u skladu s očekivanjima Edit Frivaldszky. Naime, stranica je ažurirana 6. prosinca, a prema informacijama koje se na njoj mogu naći, prikupljanje potpisa je završeno.

Crol.hr je o tome uputio pitanje Europskoj komisiji, no vjerojatno ćemo dobiti isti odgovor kao i Novi List: “Rok za prikupljanje potpisa za ovu inicijativu doista istječe 11. prosinca. Registracija i prikupljanje potpisa podrške predmetom su niza zahtjeva i specifičnih vremenskih rokova propisanih ECI regulativom. Organizatore smo o tome obavijestili, EK nije u mogućnosti modificirati taj rok”.

Preuzeto sa portala: Crol.hr