Intervjui, Nekategorizirano

INTERVJU, LET 3: Svatko od nas bi trebao biti solidaran i socijalno osjetljiv prema osobama s invaliditetom

Let3-Intervju2Ovoga petka i subote zagrebački će klub Sax bit će mjesto na kojem će jedan od naših najdugovječnijih bendova, riječki Let 3, održati višesatni klubski spektakl po kojem su uvijek bili prepoznatljivi. To je i više nego dobar povod za razgovor sa Zoranom Prodanovićem Prljom koji za In Portal najavljuje novi album, ali govori i o riječkom Blagdan bandu kojega je također član.

U kojoj je fazi novi album Leta 3, kad bi trebao izaći?

PRLJA: Album je u fazi koja se približava realizaciji. Ne bih o terminu jer se ne opterećujemo rokovima. Najbitnije nam je da osjetimo trenutak kad sami sebi možemo reći da je to to.

Sudeći po dosadašnjim singlovima bit će to best off u novim aranžmanima. Hoće li na albumu biti i nekih potpuno novih pjesama?

PRLJA: Možda na prvi pogled to može izgledati kao nekakav best off, ali riječ je o potpuno novom materijalu koji će se naslanjati na neke naše prošle uratke. Veseli nas popis gostiju s kojima zajedno radimo na njemu.

Što pripremate za dva nastupa ovog vikenda u klubu Sax? Hoćete li izvesti neke pjesme koje dugo nismo slušali?

PRLJA: Veselimo se nastupima u Saxu. Bit će to pravi klupski koncerti, poslastica za naše najvjernije sljedbenike. Izvest ćemo višesatni koncert koji će repertoarno bit presjek našeg opusa, tako da će biti i nekih pjesama koje nismo dugo svirali.

Na kojim projektima trenutno radite izvan Leta 3?

PRLJA: Ja konkretno, pored Leta 3, radim i na tome da revitaliziram Blagdan band koji nije nastupao par godina. Riječ je o cover bandu u kojem, osim mene, participiraju i drugi istaknuti akteri riječke scene. Uskoro dolazimo u Hard place da uveličamo proslavu rođendana tog svima dragog kluba.

Budući da smo portal namijenjem osobama s invaliditetom, što bi po vašem mišljenju bilo potrebno za poboljšanje života i statusa osoba s invaliditetom u našem društvu?

PRLJA: Duga je lista tih nužnih poboljšanja. Osobe s invaliditetom se kod nas prečesto suočavaju s gotovo nerješivim problemima, počevši od svakodnevnih, banalnih situacija kao što su parking i nedostatak infrastrukture koja bi im omogućila da budu ravnopravni članovi društva što oni jesu i zaslužuju biti, do manjka komercijalnih i kulturnih programa prilagođenim njima. Najbitnije je buđenje svijesti kod onih koji nisu osobe s invaliditetom. Svatko od nas bi trebao biti solidaran i socijalno osjetljiv prema tim osobama. Nužna je i bolja edukacija svih segmenata društva po tom pitanju. Svi mi trebamo učiniti nešto da tim osobama olakšamo život i pružimo priliku da budu ravnopravni i korisni, a ne da se osjećaju kao teret okolini koja ih, nažalost, prečesto tako doživljava. Svaki mali korak u tom smjeru može postati veliki, a osobe s invaliditetom će, siguran sam, uzvratiti svima svojom zahvalnošću i vrlinama koje imaju.

Razgovarao: Marko Baković, In portal