Aktualno, Nekategorizirano

Jubilarno 20. izdanje uličnog festivala Cest is d’Best od 26. 5. do 5. 6.

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Jubilarno, 20. izdanje najstarijeg uličnog festivala u Hrvatskoj Cest is d’Best ove godine će od 26. svibnja do 5. lipnja okupiti rekordan broj performera, glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika koji će tijekom punih 11 dana na više lokacija u centru Zagreba realizirati više od 1000 sati programa, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Organizacija festivala pripremila je desetak većih koncerata, te oko 30 manjih koncerata i uličnih svirki, desetak kazališnih predstava, oko 20 plesnih događaja, održat će se oko 300 nastupa performera, oko 50 različitih likovnih i cirkuskih radionica, nekoliko različitih sportskih događaja i duhovitih akcija.

“Zbog broja performera kojih je ove godine 700 iz više od 20 zemalja vjerojatno ovo jubilarno izdanje može dobiti epitet da je najveći Cest is d’Best u prvih 20 godina postojanja. Možete očekivati sve, samo ne dosadu”, rekao je direktor Cest is d′ Besta Zlatan Jaganjac.

Voditeljica likovnog programa festivala Dijana Nazor istaknula je da je likovni program ove godine na festivalu najbogatiji i najraznovrsniji dosad. Ove godine objavljena su četiri likovna natječaja na kojima će sudjelovati 180 umjetnika iz Hrvatske i svijeta.

Na tradicionalnom, 8. Međunarodnom festivalu umjetničkih zastavica čija je ovogodišnja tema “Kad ljubav zavijori” ove godine će sudjelovati 35 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a kao počasni gost bit će umjetnica iz Pariza Tatjana Radovanović. Održat će se i tradicionalna manifestacija “Pastelizacija pločnika” na Zrinjevcu, a na njoj će sudjelovati 70 umjetnika. Na Trgu bana Josipa Jelačića i na Cvjetnom trgu posjetitelji će moći hodati po umjetnosti, to jest po umjetničkim naljepnicama u sklopu petog Festivala umjetničkih naljepnica čija je tema ove godine “Ljubavna poruka”.

Nazor je istaknula da se u utorak, 24. svibnja otvara retrospektivna izložba najfotografija u atriju Gradskog poglavarstva u sklopu koje će biti izloženo 180 najboljih fotografija mnogobrojnih fotografa koji su bilježili događanja na Cestu od samih početaka festivala 1997.

Kao nove likovne instalacije istaknula je “Drvo obilja”- interaktivnu radionica u Dalmatinskoj ulici gdje će biti stablo na kojem će se različiti predmeti poklanjati i uzimati, a sve što ostane ide u humanitarne svrhe; “Prolaz dobrih želja” na Zrinjevcu s porukama na letećim zmajevima, “Glazbenu ogradu” i “Spiralu adaptacije” te prvu pokretnu galerija u Hrvatskoj u sklopu koje će Mirko Puljič Galijot nositi odjela aplicirana njegovim raznim umjetničkim djelima.

Bit će održane i mnogobrojne radionice – “Vesela gipsaonica”, “Škole u Africi i Latinskoj Americi, kreativna radionica filcanja vune, ekološka radionica “Najlonice”, kao i D’best šaraonice.

Voditelj plesnog programa Robert Szemesi najavio je da će se ove godine nastupiti 30-ak plesnih grupa s oko 400 izvođača. Kao novost istaknuo je održavanje malih škola plesa – tanga, salse i sembe. Na gornjem platou Dolca svake večeri održavat će se plesne večeri na drugu temu.

Osim nove pozornice na Opatovini kod Potepuha, organizatori su pokrenuli i nove sadržaje poput Lutajućih plesača, Cest kina smještenog iza Gornjogradske gimnazije i Blitzkrieg napada smijehom u kojima će sudjelovati Stand Up komičari.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i New Orleans festival koji će se u suradnji Cest is d Besta i Veleposlanstva SAD-a održati na Zrinjevcu, 3. i 4. lipnja. U sklopu tog festivala nastupit će gospel i jazz glazbenici. Sve će to biti popraćeno tradicionalnom njuorleanskom hranom, a bit će organizirani i programi za djecu poput izrade maski i oslikavanja lica te izložba fotografija. Gostovat će posebni gosti iz Loiusiane – Pine Leaf Boysi – svirači zydeco glazbe.

Cjelokupan program potpuno je besplatan za posjetitelje.