Nekategorizirano, Svijet

Islamisti u Bangladešu ubili aktivista LGBTI zajednice

Od veljače 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih bloggera. (Foto HINA)
Od veljače 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih bloggera. (Foto HINA)

Napadači, najvjerojatnije islamistički militanti, u prijestolnici Bangladeša Dhaki u ponedjeljak su ubili vodećeg aktivista za prava gay zajednice te zemlje, zaposlenog u veleposlanstvu SAD-a, priopćila je lokalna policija.

Petero ili šestero napadača ušlo je u stan 35-godišnjeg Xulhaza Mannana, urednika Rupbana, prvog bangladeškog časopisa namijenjenog gay, biseksualnoj i transrodnoj zajednici, i napali njega i njegovog prijatelja, također aktivista, mačetama, rekao je glasnogovornik policije u Dhaki Maruf Hossain Sordar.

Napadači su u stan ušli predstavivši se kao dostavljači, a u bijegu su ranili čuvara zgrade i uzvikivali “Allahu Akbar”, rekli su svjedoci.

Mannan je bio zaposlenik veleposlanstva SAD-a, a radio je za Agenciju SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), priopćio je State Department.

Ubojstvo se dogodilo dva dana nakon što je na sličan način, u napadu za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, ubijen jedan sveučilišni profesor. Islamska država je u izjavi koju je prenijela agencija Amaq u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila da je 58-godišnjeg profesora i pisca Rezaula Karima Siddiquea, ubila jer je širio ateizam, izvijestila je agencija AFP.

Tijekom posljednjih mjeseci u Bangladešu, zemlji od 160 milijuna stanovnika s muslimanskom većinom, uočljiv je porast nasilnih napada na liberalne aktiviste, pripadnike manjinskih muslimanskih sekti i drugih vjerskih skupina.

Od veljače 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih bloggera. Ovoga je mjeseca za ubojstvo jednog liberalnog bloggera odgovornost preuzela jedna skupina povezana s al Kaidom a Islamska država je preuzela odgovornost za ubojstvo dvojice stranaca i napade na kršćanske svećenike i džamije od rujna.

Vlada Bangladeša niječe da u zemlji djeluju skupine povezane s Islamskom državom ili al Kaidom i tvrdi da iza napada stoje domaći islamistički radikali.

Otkako su snage sigurnosti pojačale akcije protiv islamista koji žele ustanoviti muslimansku državu na temeljima šerijatskog zakona ubijeno je najmanje petero militanata.