Nekategorizirano

Ivona Rendulić, Sara Terzić i Udruga Depaul dobitnici Državne nagrade za volontiranje

foto HINA/Tomislav PAVLEK/

Ivona Rendulić, Sara Terzić i Udruga Depaul Hrvatska dobitnici su Državne nagrade za volontiranje u 2023. koju im je u srijedu na svečanosti uručio resorni ministar Marin Piletić, poručivši da je dati sebe za drugoga jedna od najplemenitijih odlika.

U 2022. zabilježen je povećani broj podnositelja izvješća o volontiranju – njih 1700 te je 63.000 volontera svoje je slobodno vrijeme dalo nekome drugome, ostvarivši tri milijuna i dvjesto tisuća sati volontiranja, što je “neviđeni socijalni potencijal”. rekao je na svečanosti u ministarstvu ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Istaknuo je da u tome podršku daje i Vlada kroz resorno ministarstvo, podržavajući regionalne volontere i lokalne volonterske centre kroz 450.000 eura u ovoj godini.

Ministar je naglasio da je za dodatno osnaživanje te plemenite djelatnosti ključna izrada nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje do 2027. Dodao je da na tom dokumentu intenzivno radi radna skupina kako bi potaknuli volonterstvo kao “ključni element razvoja socijalnog kapitala”.

Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama za doprinos u razvoju i promicanju volonterstva u Hrvatskoj.

Nagrada za volonterku pripala je Ivoni Rendulić, predsjednici ogulinskog društva Naša djeca koja je u 2023. odradila 1040 volonterskih sati te je aktivno provodila i organizirala sve aktivnosti društva namijenjene djeci u Ogulinu i sudjelovala u aktivnostima na gradskoj, lokalnoj i državnoj razini.

Sara Terzić iz Zagreba, volonterka Udruge za promicanje potreba djece, mladih i odraslih s posebnim potrebama “Smiješak za sve” dobila je nagradu za koordinatoricu volontera jer već godinama usklađuje školske, odnosno fakultetske i volonterske obveze, a u 2023. je odradila 392 volonterska sata. Vodila je projekt “Laku noć, pričoljupci!” te je čitala priče za laku noć djeci u bolnicama. Ona je i teta pričalica mentorica te je sudjelovala u provođenju projekta “Dekica za snove” – čitanje na zelenim površinama.

Nagradu za organizatora volontiranja dobila je Udruga Depaul Hrvatska iz Rijeke koja je dio međunarodne Skupine Depaul. Udruga provodi program “Kuće utočišta” – dnevnog centra za beskućnike i marginalizirane grada Rijeke i okolice čiji su korisnici beskućnici, ovisnici, bivši zatvorenici, osobe s problemima s mentalnim zdravljem.

Ministar je rekao da je u ovim izazovnim vremenima dati sebe i svoje slobodno vrijeme za nekoga drugoga jedna od najplemenitijih odlika.

“Nalazimo se u vremenu iščekivanja Božića u kojem sve što ima smisla u životu zapravo je sažeto u skromnosti, poniznosti i nesebičnosti – što zapravo volonterstvo jest. I ima li onda boljeg uvoda u ovo božićno i novogodišnje vrijeme nego s puno srca i zahvalnosti uručiti godišnje nagrade za volontere i koordinatore, istaknuo je ministar. (Hina)