EHO, Nekategorizirano

Dodijeljeno pet Državnih nagrada za humanitarni rad i za volontiranje

mrosp.gov.hr

Ministarstvo rada i socijalne politike uručilo je pet Državnih nagrada za humanitarni rad i volontiranje za 2021. godinu po dvjema udrugama i volonterkama te Centru za nestalu i zlostavljanu djecu za iznimna postignuća, doprinos razvoju humanitarnog rada i promicanju volonterstva.

Živimo u zemlji u kojoj je pomaganje osobama u potrebi postalo nezaobilazan dio svakodnevnog života, bez obzira je li riječ o izloženosti različitim životnim teškoćama, bolestima, prirodnim katastrofama, nesrećama ili određenim krizama, istaknula je državna tajnica Ministarstva rada i socijalne politike Marija Pletikosa prilikom svečanog uručivanja nagrada u srijedu.

Dodala je kako postoji puno onih koji zaslužuju Državnu nagradu za humanitarni rad te se svim dobročiniteljima zahvalila za svaku humanitarnu inicijativu i provedenu aktivnost.

Državnu nagradu za humanitarni rad dobila je Udruga žena Sv. Nedelja “Mendula” koja je u sedam godina postojanja organizirala i provela 19 humanitarnih akcija u kojima su prikupljena značajna financijska sredstva, a u tijeku je i 20. akcija.

Istu nagradu dobila je i Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja je osnovana prije 18 godina i čije su glavne aktivnosti usmjerene na prevenciju institucionalizacije, omogućavanje socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Državnu nagradu za volontiranje za 2021. dobila je Anja Dergez koja volontira u Udruzi za održivi razvoj “SUMA” i koja je kroz aktivno volontiranje pozitivno aktivirala lokalnu zajednicu u smislu aktivnijeg civilnog angažmana mladih i umirovljenika, a uz sve volonterske aktivnosti, odlična je učenica gimnazije.

Istu nagradu je dobila i Olivera Kapetanović koja volontira u Udruzi “La Verna” za palijativnu skrb i koja tijekom svog rada nesebično prati potrebe korisnika i volontera te spremno uvodi nove aktivnosti koje mogu unaprijediti kvalitetu skrbi i podrške.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu također je dobitnik Državne nagrade za volontiranje. Centar postoji više od 10 godina, a od svog osnivanja napravio je mnoštvo velikih iskoraka u svojoj lokalnoj zajednici, na nacionalnoj razini te na razini Europske unije, a njegovi volonteri uključeni su u brojne aktivnosti te su njegov vrlo vrijedan resurs.