Hrvatska, Nekategorizirano

Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje

Na fotografiji pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, Blaženka Eror Matić (Udruga volontera palijativne skrbi La Verna), Ivana Ferenac Sudac, Mateja Meštrović (u ime Maje Štahan), predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
Na fotografiji pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, Blaženka Eror Matić (Udruga volontera palijativne skrbi La Verna), Ivana Ferenac Sudac, Mateja Meštrović (u ime Maje Štahan), predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

– Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, u srijedu su u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana volontera najzaslužnijiim volonterima i institucijama za njihov rad u 2018. dodijeljene državne nagrade za volontiranje.

Nagradu za najboljeg volontera dobila je Ivana Ferenac Sudac, nagrada za pravnu osobu organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna, a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Maji Štahan.

Ivana Ferenac Sudac volontira u DVD-u Vrhovac i Društvu Naša djeca Ozalj. Zabilježen je veliki broj volonterskih sati te volontira na mnogim pozicijama. Asistentica je voditelju dječjeg vatrogasnog podmlatka, a koristi ovog angažmana vidljive su u upisu većeg broja djece i mladih vatrogastva, stoji u obrazloženju nagrade.

Svojim volonterskim aktivnostima promovira vatrogastvo u svojoj zajednici, a posebno se ističu radionice “Mali vatrogasci”, “Spasi život, spasi dom”, dok kroz projekt “Sestre vatrogaskinje” koji vodi utječe na povećanje broja žena u vatrogastvu u svojoj sredini. Između ostalog, sudjelovala je u organizaciji pripremnih aktivnosti za snimanje spotova u kojem je istaknula potrebu čuvanja kulturne baštine te je pokrenula akciju čišćenja okoliša.

Udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna ima misiju razvoja sustava palijativne skrbi, povećati dostupnost i kvalitetu palijativne skrbi za osobe koje svoje posljednje dane žele provesti u svojim domovima uz članove obitelji.

Organizira brojne volonterske aktivnosti u sklopu kojih provode vrijeme s palijativnim bolesnicima, promoviraju rad udruge u javnosti, a u prošloj godini su pružili podršku za 73 korisnika, 59 članova obitelji, stoji u obrazloženju nagrade. Svojim aktivnostima udruga povećava osjetljivost javnosti te jača svijest o koristi volontiranja za društveni razvoj zajednice.

Kao koordinatorica volonterskog programa Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Maja Štahan vodi regrutiranje, edukaciju, mentoriranje, koordiniranje volontera. Svakodnevnim zalaganjem primjer je volonterima i pomaže im u svladavanju potrebnih znanja i vještina za pružanje adekvatne pomoći na linijama Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Kako se navodi u obrazloženju nagrde, Maja promiče vrijednosti udruge, održava suradnju s drugim organizacijama civilnog društva te tako stvara mrežu podrške i suradnje. Zajedno s volonterima sudjelovala je u organizaciji aktivnosti, a kasnije preuzela vođenje projekta “Ne budi mi neprijatelj” koju udruga provodi u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg.

Bošnjak: Osobito važno kod mladih doprinositi upoznavanju s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja

Pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, koji je dobitnicima uručio nagrade podsjetio je da se Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje od 2007. te istaknuo da se radi o najvišem priznanju koje Hrvatska dodjeljuje za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i razvijanju volonterskih aktivnosti.

“Volonterstvo predstavlja jedno od najboljih načina aktivnog uključivanja građana osobnim doprinosom za dobrobit društva i rješavanju problema u zajednici te doprinosa za pozitivne promjene u društvu”, kazao je Bošnjak.

Naglasio je da je osobito važno kod mladih doprinositi upoznavanju s vrijednostima, ulogom i značajem volontiranja, omogućiti im stjecanje iskustva volontiranja i razvijati njihovu svijest za društvenu solidarnost i aktivno građanstvo “jer tako sutra postaju i bolji i zadovoljniji ljudi”.

“Ponekad je volontiranje teško jer volonteri pomažu ranjivim skupinama i susreću se s ljudskom patnjom, stoga je njihova uloga u društvu u današnje vrijeme zaista neprocjenjiva”, poručio je Bošnjak.

Istaknuo je da Ministarstvo upravo danas na Međunarodni dan volontera želi zahvaliti svim volonterima na njihovoj predanosti i doprinosu društvu te dati poticaj drugima da se priključe volonterskoj zajednici. Čestitao je dobitnicima nagrade uz poruku da “nam svima budu primjer i inspiracija za stvaranje bolje budućnosti”.

Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja kazala je da pokazatelji govore da je volonterstvo ustrajno i da se događa u svim gradovima i općinama.

Približna statistika o volonterima koju prati resorno ministarstvo govori da se godišnje evidentira oko 50.000 volontera, no njih je, ističe Ivelja, daleko više.

Navela je da nedavno objavljeno UN-ovo izvješće o stanju volonterstva u svijetu govori da 109 milijuna ljudi volontira puno radno vrijeme, a oko 60 posto su žene. Oko 30 posto volonterskih akcija se događa unutar organiziranih struktura, ustanova i udruga, dok 70 posto nastaje spontanim angažiranjem volontera u zajednici.

Ivelja je napomenula da UN ističe da je to rješenje krize u zajednici, alat za prilagodbu jer su promjene brze i česte i da zajednica bez angažmana volontera ne može ići naprijed.