Aktualno, Nekategorizirano

Dodijeljene Državne nagrade za volontiranje – volonteri prošle godine izdvojili više od tri milijuna svojih sati za pomaganje drugima

U povodu sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana volontera održana je svečana sjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, na kojoj je ministar Josip Aladrović uručio godišnje Državne nagrade za volontiranje, odnosno najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva koje se dodjeljuju od 2007. godine, objavljeno je na stranici  https://mrosp.gov.hr/.

„Svi nominirani i dobitnici ovogodišnjih nagrada mogu zaista biti iznimno ponosni na sebe. U nesigurnim i izazovnim vremenima, s kakvim nas je pandemija suočila, većina ljudi se okreće brizi za sebe same i svoje najbliže – to je prirodno i ljudski. No, volonteri to uspijevaju nadići te pokazuju nevjerojatnu humanost i požrtvovanost u najtežim vremenima. Veliko im hvala na tome“, poručio je ministar Aladrović.

Dobitnici nagrada su: Ana Lešina iz Splita u kategoriji volontera, nominirana od strane Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli; Asja Brusić iz Rijeke u kategoriji koordinatora volontera, predložena od strane TD Rijeka; Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara u kategoriji organizatora volontiranja.

Ove godine je više od 1500 organizatora dostavilo izvješća o organiziranom volontiranju za prethodnu godinu, u kojem je sudjelovalo više od 64.000 volontera, koji su izdvojili 3 043 954 sati da bi nekome pomogli. Vrijednost takvog društvenog angažmana je neprocjenjiva, no ako pokušamo izraziti njihov doprinos u novcu, doći ćemo do podatka da su volonteri u Hrvatskoj samo prošle godine poklonili najmanje 100.500.000,00 kuna.

S ciljem promocije i podizanja svijesti o važnosti volontiranja Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od 2009. godine sufinancira rad volonterskih centara kroz natječaje za projekte i programe udruga. Ove godine sufinanciran je rad četiri regionalna i 28 lokalnih volonterskih centara diljem Hrvatske, kao i jedne mrežne organizacije volonterskih centara u ukupnom iznosu od 3.600.000,00 kuna.

Za razdoblje 2021.-2022. proveden je natječaj te je donesena odluka o raspodjeli sredstava u iznosu od 3.570.000,00 kuna temeljem koje će se idući tjedan potpisati ugovori o dvogodišnjem financiranju za ukupno 32 organizacije koje provode program volonterskih centara. Nastavlja se i podrška akcija udruga poput manifestacije „Hrvatska volontira“ i „72 sata bez kompromisa“, a koje u kratkom vremenu okupe veliki broj volontera diljem Hrvatske i šalju snažnu poruku o značaju volonterskog rada.

U predstojećem razdoblju planiramo donošenje i provedbu Nacionalnog programa za razvoj volonterstva za razdoblje 2021. – 2025., izmjene Zakona o volonterstvu i pripadajućih podzakonskih propisa, ali i iznalaženjem dodatnih načina financiranja volonterskih programa.