Hrvatska, Nekategorizirano

Splitska Udruga Anđeli, koja skrbi za djecu s najtežim tjelesnim oštećenjima, dobiva rehabilitacijski centar

U nekadašnjoj škverskoj ambulanti u Splitu do kraja godine treba početi uređenjem zgrade u kojoj će biti smješten rehabilitacijski centar Udruge Anđeli – udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju, rekao je u srijedu splitski gradonačelnik.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je važnost postojanja takva mjesta za dostojno liječenje i integraciju onih koji su najpotrebniji, dodavši kako je siguran da će novi saziv splitskog Gradskog vijeća poduprijeti nastavak financiranja tog projekta.

Mi smo u sazivu prethodnog Gradskog vijeća u proračunu izdvojili iznimno značajna sredstva za uređenje ovog prostora. Sasvim sigurno će biti potrebno još, rekao je Krstulović Opara.

Dodao je kako očekuje od novog gradonačelnika koji će naslijediti ove poslove, da nastavi s realizacijom i skorim otvaranjem rehabilitacijskog centra,

I direktor Brodosplita Tomislav Debeljak naglasio je važnost rada Udruge Anđeli,

Predsjednica Udruge Anđeli Dijana Aničić je objasnila da se udruga prijavila na natječaj za 400 kvadrata, no trebat će im više prostora zbog čega će se dodatno javiti na natječaj. Kazala je kako je splitska gradska vlast do sada osigurala oko četiri milijuna kuna iz svog proračuna za osnovno uređenje prostora, no da bi se uredio kompletan prostor i pristup zgradi trebat će im još sredstava.

“S ovim prostorom mi dobivamo veću kvalitetu pružanja usluge, puno više različitih inovativnih terapija koje možemo pružiti našim korisnicima. Naši korisnici su prvenstveno djeca sa najtežim oštećenjima zdravlja. Njima smo do sada na više različitih lokacija nekako uspijevali to pružiti, ali to iziskuje previše sredstava na više mjesta. U ovom prostoru možemo imati dupli broj djece, u dvije smjene. Za sada ih imamo 230 s tim da djecu na čekanju ne brojimo”, izjavila je Aničić.

Dodaje da će se za ostatak sredstava pobrinuti u humanitarnim akcijama, ali i prijavama ne europske fondove s obzirom da tako nešto Europa podupire.

Aničić je rekla kako ima pomaka, htjeli bi da to ide brže, ali je sretna zato što do prije 20 godina u gradu Splitu nije bilo ničega za potpuno nepokretnu djecu i mlade, i bili su u kućama zatvoreni. Danas su ta djeca vani, imaju rehabilitaciju i najbolju skrb dokle god njihov život traje, napomenula je. (Hina)