EHO, Nekategorizirano

Uručene Državne nagrade za volontiranje u 2022.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić uručio je u ponedjeljak državne nagrade za volontiranje u 2022. fizičkim i pravnim osobama za doprinos u razvoju i promicanju volonterstva koje, kako je rekao, jača socijalni kapital i omogućava osobni razvoj u zajednici.

Nagradu za volontera godine u kategoriji fizičke osobe dobila je Melita Hršak koja je sudjelovala u promicanju jednakosti osoba s invaliditetom i upoznavanju društva s njihovim mogućnostima i pravima.

Tijekom ove i prošle godine bila je uključena u mnogobrojne volonterske aktivnosti vezane uz osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

U kategoriji fizička osoba – koordinatorica volontera nagradu je dobila Antonia Katić koja je svojim radom i zalaganjem pridonijela razvoju Društva “Naša djeca”, ponajviše unaprjeđenju učinkovitosti u radu s volonterima.

Njezin doprinos ogleda se u podizanju svjesnosti o volontiranju kao jednom od mogućih načina stjecanja novih znanja, kompetencija i vještina i sudjelovanje u edukaciji volontera.

Nagradu za volontera godine u kategoriji pravna osoba – organizator volontiranja dobila je Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Mogu” iz Osijeka osnovana u svrhu poboljšanja zdravlje i kvalitete života korisnika terapije i aktivnosti pomoću konja koju je primila Sonja Koprivnjak.

Korisnici su vrlo osjetljiva skupina – djeca s teškoćama u razvoju za čiji je socijalni razvoj od iznimne važnosti za stvaranje okruženja prijateljstva i međusobnog povjerenja.

Volonteri svoje slobodno vrijeme daruju drugima ne tražeći ništa zauzvrat, istaknuo je Piletić.

Podsjetio je kako u Hrvatskoj djeluje 1600 organizatora volontiranja 59.000 volontera koji su uložili 3 milijuna radnih sati u 2022. vrijednih 105 milijuna kuna.

Kada bi se njima pribrojili i oni koji nisu evidentirani ti bi brojevi bili i puno veći, naglasio je.

Vlada i Ministarstvo rada na Međunarodni dan volontera dodjeljuju nagradu kako bi zahvalili svima koji su svoje slobodno vrijeme poklonili bližnjima i zajednici i promiču vrijednosti volontiranja, te poziva druge da im se pridruže.

Glede prijedloga zakona o osobnim asistentima prema kojem roditelji njegovatelji ne bi imali pravo na osobnog asistenta, ministar Piletić je rekao kako će se sa sadašnjih 4000 doći na više od 13.000 korisnika usluga osobne asistencije. Sa 150 milijuna kuna u proračunu za ovu godinu povećava se na više od 400 milijuna kuna za 2023., dodao je.

S obzirom da status roditelja njegovatelja podrazumijeva skrb koju bi trebao pružati osobni asistent, prema europskim normama bi to bilo dvostruko financiranje, Stoga je takav i zakonski prijedlog, no oni će imati pravo i na inkluzivni dodatak kojima će sobna invalidnina i uvećani dječji doplatak biti objedinjeni s drugim pravima, pojasnio je Piletić

Izmjene stupaju na snagu početkom srpnja iduće godine.

Upitan hoće li doći na prosvjed osobnih asistenata osoba s invaliditetom 15. prosinca, Piletić je odgovorio da su sve udruge koje su zatražile susret u Ministarstvu za čitav niz tema u pronalasku rješenja uvijek imala i imat će otvorena vrata. (Hina)