EHO, Nekategorizirano

Izbori 2016: Tko su kandidati na izbornim listama koji će zastupati interese osoba s invaliditetom?

Sabor-ilustracijaJesu li vladajuće strukture napokon shvatile kakvu političku snagu predstavljaju osobe s invaliditetom, dakle tzv. društvena manjina koja broji više od pola milijuna građana naše zemlje?

Predstojeći izvanredni parlamentarni izbori u zajednici osoba s invaliditetom otvaraju ključno pitanje: tko su naši predstavnici?

Piše: Klaudija Klanjčić

Dobra vijest glasi da na listi stranke Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti čak šest predloženih kandidata za predstojeće parlamentarne izbore spadaju u kategoriju osoba s invaliditetom, ne računajući Josipa Držaića, ravnatelja ustanove URIHO, od kojeg se također očekuje da će zastupati interese OSI populacije.

Dakle, kandidati na Bandićevoj koalicijskoj listi su:

– Roman Baštijan, 1. izborna jedinica, pod rednim brojem 10.

– Vojin Perić, 2. izborna jedinica, pod rednim brojem 9.

– Stella Franjić, 5. izborna jedinica, pod rednim brojem 9.

– Katarina Tonković, 6. izborna jedinica, pod rednim brojem 7.

– Marina Habijanec, 7. izborna jedinica, pod rednim brojem 11.

– Leke Sokolaj, 8. izborna jedinica, pod rednim brojem 13.

O kome je riječ?

Roman Baštijan priznati je aktivist u borbi za prava osoba s invaliditetom, član udruge Zamisli, te voditelj projekta ‘MOST između nas’.

Stella Franjić studentica je na Hrvatskim studijima, a pozornost javnosti izazvala je ukazivanjem na probleme s kojima se suočavaju studenti s invaliditetom.

Vojin Perić poznati je slijepi glumac i redatelj, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’.

Katarina Tonković je gluha zagrebačka gradska zastupnica na nezavisnoj listi Milana Bandića, inače grafička dizajnerica u mirovini, predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, članica Gradskog odbora za obrazovanje, kulturu i sport te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

Marina Habijanec je uspješna poduzetnica s invaliditetom.

Leke Sokolaj nije osoba s invaliditetom, ali je zajednici osoba s invaliditetom poznat kao dugogodišnji pravni stručnjak u Hrvatskom savezu udruga invalida rada.

Između ostalih, stranku Bandić Milan 365 – stranku rada i solidarnosti, u 1. izbornoj jedinici na 8. poziciji predstavlja Josip Držaić, ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – URIHO.

Ljubica Lukačić, nekadašnja saborska zastupnica s invaliditetom i sadašnja pomoćnica ravnatelja ustanove URIHO, na listi je HDZ-a u 1. izbornoj jedinici na 7. mjestu. Kroz dugi niz godina aktivno sudjeluje u radu Zajednice saveza osoba s invaliditetom, krovne organizacije za osobe s invaliditetom te u rješavanju problematike osoba s invaliditetom.

Miodrag Demo kandidat je Bandićeve liste u 6. izbornoj jedinici, na 1. poziciji, koji će se boriti za hrvatske branitelje, a i sam je branitelj s invaliditetom.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik u petom mandatu, najdugovječniji je hrvatski politički dužnosnik, a samim time i jedna od najkonzistentnijih osoba u političkoj povijesti svih europskih gradova. Odluče li se građani za Bandićevu stranku, postoji mogućnost da dobijemo prvu gluhu zastupnicu te prvog slijepog sabornika.

Na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima hrvatski građani moći će birati između 2456 kandidata na 177 kandidacijskih lista, od čega su 174 stranačke, a tri nezavisne liste. Uz to, 84 liste su koalicijske, a njih 90 čine stranke koje su samostalno predložile kandidate. Prosjek starosti kandidata je 47,4 godine. Žene čine 39,74 posto, čime nije dosegnuta granica od potrebnih 40 posto.

Više o svim kandidatima koji će predstavljati osobe s invaliditetom donosimo sljedećih dana.

Preuzeto sa portala: Portal In