Nekategorizirano, Svijet

Izdavači američkih listova pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

Izdavači triju vodećih američkih listova zatražili su u utorak u otvorenom pismu od Kine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije koronavirusa, prenosi Hina

Kina je 18. ožujka objavila da poništava novinarske akreditacije svim američkim novinarima u kineskim sjedištima triju novina koje su trebale vrijediti do kraja 2020.

“Pozivamo kinesku vladu da poništi odluku o protjerivanju Amerikanaca koji rade za naše novinske organizacije”, napisali su izdavači Wall Street Journala, Washington Posta i New York Timesa.

Odluka je “iznimno štetna i nesmotrena” u vrijeme dok se svijet bori protiv pandemije koronavirusa.

“Možda ovaj trenutak, više od bilo kojeg većeg događaja u modernoj povijesti, naglašava važnost istraživačkog, preciznog, terenskog izvještavanja iz centara pandemije i razmjene informacija.”

Prošli mjesec je SAD zatražio da se kineski državni mediji registriraju kao strana veleposlanstva.

Kina je nakon toga protjerala tri reportera Wall Street Journala, dvojicu Amerikanaca i Australca nakon objave kolumne u kojima se Kina naziva “pravim bolesnikom Azije”.

SAD je potom smanjio broj novinara sa 160 na 100 kojima je dopušteno raditi za četiri glavne kineske medijske kuće. Kao razlog je naveo “produbljujuću krizu” neovisnog izvještavanja u Kini.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su mjere “nužne i recipročne” i usmjerene protiv “povećanja diskriminacije i ugnjetavanja kineskih medija” koje provodi SAD.