EHO, Nekategorizirano

Kako su malom Cesareu oteli djetinjstvo

Na fotografiji: otac Alessando Avenati dovodi Cesarea u svoj automobil. Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Na fotografiji: otac Alessando Avenati dovodi Cesarea u svoj automobil. Foto: Nikola Vilić / CROPIX

U splitskom naselju Pujanke odrzan prosvjed protiv ovrhe nad devetogodisnjim Cesareom Avenatijem. Unatoč brojnim prosvjednicima ovršitelji su s dječakom napustili stan u kojem je živio s majkom Ninom Kuluz.

AUTOR: Ivanka Toma, Jutarnji list

Slučaj devetogodišnjeg dječaka Cesarea Avenatija koji je u utorak silom odveden iz svog splitskog doma, čime se napokon provela sudska odluka da se dječaka povjeri ocu, na najgori mogući način svjedoči o mračnim stranama hrvatskog društva. Uživo smo imali priliku promatrati kako se djetetu nanosi nepopravljiva šteta jer u Hrvatskoj ne funkcioniraju institucije, kako se posljedično pravda kroji na cesti, a političari, i to saborski zastupnici koji su izravno odgovorni za ovakvo stanje društva, preko leđa nesretnog dječaka skupljaju jeftine poene lupajući besmislice sa saborske govornice.
Vezane vijesti

Tko je najviše zakazao?

Nitko ne može znati što se događalo između roditelja malog Cesarea, zašto su se njegova majka Nina Kuluz i otac Alessandro Avenati razišli i je li bilo šansi za razuman dogovor o skrbi nad djetetom. Istinu znaju samo njih dvoje i sud. A sud je odlučio da skrbništvo nad dječakom dobiva otac i da dijete treba živjeti s njim u Italiji. No, hrvatsko pravosuđe nije u stanju gotovo ništa riješiti na vrijeme i kako spada. Traljavo kakvo je, nije zaštitilo ni Cesarea već je dopustilo da se sudbina djeteta kroji preko medija i na cesti.

Gdje je najveća odgovornost pravosuđa?

Sud je pred sobom imao cijeli dosje i znao da su otac i majka u Italiji imali zajedničko skrbništvo, da je majci ono oduzeto pošto je otela dječaka, pobjegla s njim u BiH i poslije se vratila u Split. Znajući to, sud je morao poduzeti mjere kojima bi prevenirao sprječavanje provedbe odluke. No, zbog traljavosti suda i policije ovrha djeteta više puta nije uspjela. A svaki njen pokušaj Cesareu je nova trauma koju su dodatno uvećavali prosvjednici i mediji.

I što sada?

Dječaku je nanesena nepopravljiva šteta. Silom je proveden pravorijek da se dodijeli ocu. Otrgnut je iz sredine koja mu je poznata i koja mu je postala dom. Majka će samoj sebi morati odgovoriti na pitanje je li mu mogla olakšati i ući s njim u vozilo koje ga je odvodilo, a onda mu pomoći da iznova upozna oca.