EHO, Nekategorizirano

Slučaj Planinska – dugotrajni procesi kompromitiraju borbu protiv korupcije

Na slici Ivo Sanader, Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
Na slici Ivo Sanader, Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Transparency International Hrvatska povodmo nepravomoćne sudske presude u slučaju Planinska upozorava da dugotrajni sudski procesi ne smiju kompromitirati stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

„Istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku koji je učinkovit i završen u razumnom roku. Afera se dogodila 2008. godine,a od pokretanja postupka do nepravomoćne presude čekali smo više od 4 godine. Danas kada je presuda pročitana više se niti ne sjećamo o čemu se radilo.

Građani su umorni od svakodnevnih korupcijskih afera koje su se nastavile do današnjih dana, netransparentnog i nesavjesnog poslovanja gospodarskih subjekata, te neučinkovitog pravosudnog sustava.

To što je izrečena nepravomoćna presuda bivšem premijeru koji je proglašen krivim, kao i svima koji su u njoj sudjelovali pokazuje da se kao društvo moramo promijeniti tako što ćemo svakodnevno naglašavati da ovu državu moraju voditi odgovorni, nekompromitirani i nekorumpirani pojedinci.

Osim dugotrajnih sudskih procesa problem su i nesrazmjerne kazne koje za dokazane koruptivne radnje predviđaju rad za opće dobro, a što je nelogično i duboko vrijeđa svakog poštenog građanina, jer se poručuje da se korupcija u konačnici isplati.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Izvor Transparency International Hrvatska