EHO, Nekategorizirano

Svi smo mi Tomislav Horvatinčić

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ

Što vam tu nije jasno? Da je pravosuđe svakog sistema čuvar državnog poretka te je u skladu s tim sutkinja Maja Šupe profesionalno odradila svoj posao? Kao što su to učinili i kao što će, toplo vjerujemo, to opet učiniti njezini kolege u ponovljenim suđenjima Branimiru Glavašu i Ivi Sanaderu, baš kao što Božidar Kalmeta i Nadan Vidošević znaju da odlaze pred sud svoje partijske države

Autor: Branko Mijić, Novi list
Ne razumijem, što je to šokantno, grozno i neočekivano u oslobađajućoj presudi Tomislavu Horvatinčiću da su se javnost i društvene mreže usijali od proljeva gnjeva?

Što vam tu nije jasno? Da je pravosuđe svakog sistema čuvar državnog poretka te je u skladu s tim sutkinja Maja Šupe profesionalno odradila svoj posao? Kao što su to učinili i kao što će, toplo vjerujemo, to opet učiniti njezini kolege u ponovljenim suđenjima Branimiru Glavašu i Ivi Sanaderu, baš kao što Božidar Kalmeta i Nadan Vidošević znaju da odlaze pred sud svoje partijske države.

Što, ratni zločini i kriminal ne mogu se uspoređivati sa »saobraćajkom«? Pa o tome se i radi! Da se država brani na svim razinama i svim sredstvima, da pripadnici poretka i članovi njihovih obitelji imaju sigurnost, da znaju kako će ih sustav svakako zaštititi. Primjerice, ako se maloljetnom djetetu dogodi da automobilom ubije dvije tinejdžerke, obitelj zna da su tu čuvari državnog poretka koji će mu umjesto zatvora omogućiti odlazak u Švicarsku.

I sada bi, po vašem mišljenju, Facebook pravednicima, Horvatinčić trebao »guliti« u Lepoglavi ili Glini? Da se zbog dva, na onaj svijet preseljena talijanska života, uruši sistem i dovede u pitanje opstanak državnog poretka? To biste vi htjeli u svojim žučnim komentarima, da srušite temelje i da se u ambis surva mlada i demokratska Republika Hrvatska za koju je toliko krvi proliveno?

Pa ako vam je već toliko do pravde, koja ionako nije od ovog svijeta, što niste rušili državni poredak kada su zbog tzv. »proceduralne greške« državnog tužitelja oslobođene ubojice obitelji Zec, uključujući i njihovu 12-godišnju kćer Aleksandru, iako su priznali i opisali svaki detalj tog zločina iz 1991. godine? Bilo je to davno, bio je rat, postoje indicije kako je otac Mihailo surađivao s četnicima, to su vaši razlozi zbog kojih niste tada rušili državu?

A gdje ste bili 2000. godine, kada je ubijen Milan Levar, časnik Hrvatske vojske, koji je javno svjedočio o likvidacijama srpskih civila u Gospiću i koji je ubijen eksplozivnom napravom u dvorištu svoje kuće? Nije vas bilo briga što njegove ubojice slobodno hodaju kraj njegove udovice i sina, baš kao i oni koji su naredili likvidaciju ratnog policijskog načelnika Osijeka Josipa Reihl-Kira. Zato jer je prvi »cinkao« zločince Haškom sudu, a drugi želio mir?

Niste se pobunili ni kada su javno palili »Feral«, baš kao što sada lepo gore »Novosti«, ni kada su ga ugasili društveni uglednici drastičnim odštetama za duševne boli poput jednog još uvijek aktivnog generala iako je sve napisano bila istina? Naravno, pa što vas se tiču ti Jugoslaveni, anarhisti, Srbi i komunisti? Niste vi izdajnici poput onog književnika, Židova, koji se odrekao Srbije zaključivši kako je »biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovek«.

Zašto ste onda iznenađeni i uvređeni presudom Maje Šupe? Pa nije ona oslobodila Horvatinčića već vi koji se ne usudite biti izdajnicima i ne rušite državnopravni poredak RH! Stoga utrnite svoje kompjutore, iz ormara izvadite svoju majicu »Svi smo mi Tomislav Horvatinčić« i nasmiješeni ponosno prošetajte gradom.