EHO, Nekategorizirano

Kanada uvodi rodno neutralne osobne iskaznice

Ilustracija: voxfeminae.net
Ilustracija: voxfeminae.net

Justin Trudeau, prvi kanadski premijer koji je sudjelovao na Paradi ponosa, obznanio je veliku vijest koja bi mogla značajno olakšati živote svim trans, interseksualnim, rodno neutralnim, nebinarnim ili fluidnim osobama.

Na jučer održanoj Paradi ponosa u Torontu, Trudeau je u razgovoru s novinarima objavio kako Kanada razmatra uporabu rodno neutralnih opcija na osobnim iskaznicama.

Premijer Trudeau, koji je jučer u Paradi hodao uz ostale kanadske političare i političarke, nije iznio nikakve specifične detalje vezane uz ovu vijest, već je samo natuknuo kako Vlada istražuje najbolje načine implementacije novog zakona.

„To je velik historijski korak ka pravdi“ kazao je kanadski premijer za CP24.

Prošlog je tjedna kanadska provincija Ontario objavila vijest kako će dopuštati uporabu trećeg rodnog indikatora, X, koji će se moći koristiti u vozačkim dozvolama, koje se u Sjevernoj Americi koriste kao važeći identifikacijski dokumenti.
U zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Nepala, u osobnim iskaznicama već je dozvoljena uporaba rodnog indikatora X.

Trudeau je također kazao kako smatra da je prošlomjesečna preinaka kanadskog Zakona o doniranju krvi, koja se odnosi na muškarce koji spavaju s drugim muškarcima, još uvijek nedovoljna.

Naime, Zakon je do sada muškarcima koji su prakticirali istospolne seksualne odnose dozvoljavao da postanu darivatelji krvi tek nakon što od takvog odnosa prođe pet godina. Sada za doniranje krvi trebaju čekati godinu dana, no Trudeau je kazao kako Vlada još uvijek treba poraditi na ublažavanju tog zakona.

Kanadsi premijer referirao se i na nedavni masakr koji se dogodio u gay klubu Pulse u Orlandu, kazavši kako je ovogodišnja Parada ponosa zbog tog događaja postala još važnija.

„Moramo se sjetiti i podržati važnost sigurnih mjesta i zajednica, kao što je to bio Puls.“ rekao je Trudeau. [E.H.]TheGuardian…

Preuzeto sa portala: http://www.voxfeminae.net