Nekategorizirano, Svijet

Turska: policija suzavcem rastjerivala sudionike Povorke ponosa

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Turska policija privela je 19 osoba, među njima dvoje njemačkih zastupnika, i upotrijebila suzavac u središtu Istanbula u nedjelju kako bi rastjerala desetke aktivista koji su pokušali obilježiti ovogodišnji tjedan Povorke ponosa nakon što su vlasti zabranile njihovo okupljanje.

Organizatori su otkazali godišnju Gay paradu, koja se od 2003. održavala u mirnom ozračju, nakon što vlasti nisu odobrile održavanje i poslale su stotine specijalnih policajaca blizu središnjega trga Taksima.

Među onima koji su zakratko bili privedeni bili su i zastupnica njemačkoga Bundestaga Terry Reintke te zastupnik Volker Beck, aktivistički veteran za prava homoseksualaca. Osim njih privedena su još dva njemačka državljana.

Vlasti u Istanbulu prošli tjedan su rekle da je povorka zabranjena zbog zabrinutosti za javni red. Sigurnosni uvjeti u gradu već su strogi nakon niza bombaških napada zadnjih mjeseci koje su počinili takozvana Islamska država i kurdski pobunjenici.

Međutim ultranacionalistička skupina mladih također je prijetila nasiljem ako se povorka održi, nazivajući je nemoralnom.

Premda homoseksualnost nije zločin u Turskoj za razliku od mnogih drugih muslimanskih zemalja, homofobija je široko rasprostranjena.

Kritičari kažu da predsjednik Tayyip Erdogan i islamistička stranka AK koju je osnovao pokazuju malo interesa za jačanje prava manjina, homoseksualaca i žena i ne toleriraju drukčije mišljenje.