Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb Pride sa sloganom „Još Hrvatska ni’ propala!“, 11. lipnja u 15h

Ilustracija: Zagreb Pride
Ilustracija: Zagreb Pride

U Zagrebu će se 11. lipnja održati društveni i politički skup XV. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016. pod sloganom „Još Hrvatska ni’ propala!“.

Pozivamo SVE da se okupimo na 15. Prajdu i učinimo ga najvećim do sada. Vrijeme je da obranimo stečena prava i osobne, građanske slobode svih ljudi u Hrvatskoj. Povorka ponosa započet će okupljanjem 11.6. u 15:00h na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

Iz Proglasa:

  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve žene – da nastavimo same donositi odluke o svojem tijelu – bez zabrana, bez straha i srama!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve medije, posebno javne i neprofitne – da radimo, pišemo, stvaramo bez straha od cenzorskih škara s Markovog trga ili Kaptola, slobodno od svakog pritiska, cenzure i autocenzure.
  • Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu govora – da svatko o javnim osobama i institucijama može odgovorno i kritički govoriti – bez straha od nasilja i institucionalnih pritisaka za izgovorenu riječ!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sve trans i rodno varijantne osobe – da se slobodno možemo kretati kuglom zemaljskom kao i sva druga bića, da samostalno biramo vlastiti spolni i rodni identitet i da samostalno donosimo sve odluke o vlastitom tijelu! Mi želimo i tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane – da živimo slobodno, sigurno i sretno – kao da je Prajd svaki dan!
  • Mi želimo i tražimo slobodu za sva hrvatska javna sveučilišta – da budu i ostanu slobodna i autonomna – bez boga i bez gospodara!
  • Mi želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građanki i građana Republike Hrvatske – želimo slobodno, civilno i sekularno društvo – a ne militarističko i klerikalno!
  • Mi želimo i tražimo slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata – želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti – ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama!
  • Mi želimo i tražimo da svi radnice i radnici ove zemlje imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, za kulturu, obrazovanje i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu!

Cjeloviti proglas – glavnu poruku javnosti – i vizualni identitet možete pronaći ovdje.