Hrvatska, Nekategorizirano

Uskoro marš otpora i ponosa, u Splitu i Zagrebu

FOTO: Rišpet / Facebook
FOTO: Rišpet / Facebook

U jeku priprema za ovogodišnju jubilarnu 15. Povorku ponosa u Zagrebu koja će se 11. lipnja održati pod sloganom Još Hrvatska ni’ propala!, važno je podsjetiti da je u pripremi još jedan hrvatski LGBTIQ praznik – Split Pride 2016. Splitska udruga Rišpet poziva u subotu, 4. lipnja na šesti Split Pride koji započinje okupljanjem u Đardinu u 17 sati. Povorka kreće u 18 sati iz Đardina, Tomislavovom ulicom, dalje Marmontovom, preko Rive, Voćnog trga i Pjace na kojoj će se i ove godine, simbolično, podignuti zastava duginih boja na gradskom štandarcu. Nakon podizanja zastave, Bosanskom ulicom povorka se vraća u Đardin.

“Institucije države ne rade svoj posao, odbijaju i sabotiraju istražne postupke te na taj način pospješuju atmosferu homofobije i straha, čvrsto držeći ključ ormara u svojim rukama! Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i interseksualne osobe u Splitu prikrivamo svoj identitet na poslu, u obitelji, na ulici. Živimo tako trostruke živote i nikad ne možemo biti svoji ili svoje. Probleme je lakše ignorirati, nego rješavati. Strah i društvena nevidljivost čine nas nepotpunima i neravnopravnima. Kad govorimo o našoj povorci ove godine, govorimo o maršu otpora i ponosa. Mi nismo u ormaru, nego u rovovima. Mi marširamo za slobodu, slobodu misli, govora, slobodu da volimo i budemo ono što jesmo. Tražimo pravo na život dostojan života punopravnih građana i građanki ove zemlje. Pride je dan solidarnosti, dan kada pokazujemo da je problem druge ili drugoga i moja stvar! Ne prihvaćamo društvo u kojem se guše bilo čije slobode i prava, ne prihvaćamo nasilje, ne prihvaćamo ignoriranje drugih i drugačijih. Ovogodišnji Split Pride posvećen je svima koji se osjećaju diskriminiranima i obespravljenima samom činjenicom da ne pripadaju glasnoj većini”, stoji u pozivu koji prenosi Crol.

U sklopu događaja pokrenuta je Facebook akcija s transparentima Split Pridea, a ideja je da svatko svoju sliku na ovoj društvenoj mreži zamijeni jednim od transparenata koji mu je tematski “najbliži”. Simbol ovogodišnjeg Pridea ružičasti je trokut koji su smislili nacisti kako bi obilježili gay muškarce kao nepoželjne članove društva, a kasnije je postao simbolom gay ponosa. Ovom simboličnom akcijom može se pokazati solidarnost i pomoći osvijestiti što veći broj ljudi o problemima s kojima se različite manjine suočavaju.

Prvu splitsku Povorku ponosa 2011. godine obilježili su neredi i nasilje izgrednika, kao i nemali broj ozlijeđenih sudionika Povorke. Svijet su tada obišle vijesti o homofobiji u Hrvatskoj i nasilju koje još uvijek prati ovakva okupljanja, a uz bolje osiguranje i veći angažman policije, splitske povorke od tada prolaze bez izgreda. No, u ovogodišnjem pozivu upozorava se kako još uvijek, šest godina od prvog Pridea, niti jedan slučaj prijavljenog nasilja nad LGBT osobama nije riješen. Zagreb Pride centralna je i najveća LGBTIQ manifestacija u Hrvatskoj i kao takva privlači najviše pažnje i predstavlja čitav pokret, no možda baš u Splitu, gdje je ova zajednica pod puno većim i izraženijim pritiskom, Povorka ponosa treba podršku i angažman cijele zemlje.

Piše: Martina Domladovac, http://www.kulturpunkt.hr