Hrvatska, Nekategorizirano

Optuženi zbog neprimjerenih internetskih statusa o homoseksualcima

Šesti Split Pride, foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ik
Šesti Split Pride, foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ik

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu muškaraca za javno poticanje na nasilje i mržnju jer su putem interneta širili nesnošljivost prema osobama homoseksualne orjentacije, objavilo je u ponedjeljak državno odvjetništvo.

Prva je optužnica podignuta protiv 32-godišnjaka kojemu se na teret stavlja da je 1. svibnja ove godine oko 1 sat, u nakani javnog širenja i propagiranja nesnošljivosti prema osobama homoseksualne spolne orijentacije koje su organizirale manifestaciju “Javni prosvjed za prava LGBT osoba – Split Pride 2016”, sa svog profila putem internetske društvene mreže Facebook objavio na Dalmatinskom portalu tekst u kojem stoji da takve osobe, koje je pritom nazvao pogrdnim imenima, “treba pobiti”.

S obzirom na široku dostupnost objavljenih riječi na društvenoj mreži, izazvana je uznemirenost i strah od mogućeg nasilja kod građana takve spolne orijentacije koji su imali namjeru sudjelovati u ovoj manifestaciji, navodi se u optužnici.

Druga je optužnica podnesena protiv 35-godišnjaka i to za isto kazneno djelo. On je optužen da je 2. lipnja ove godine u 12 sati na svom profilu preko Facebooka objavio tekst “polit petrolejon i užgat”.