Intervjui, Nekategorizirano

Karmen Nenadić: Slijepo ministarstvo

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, organizacije kojoj je Ministarstvo kulture uskratilo financijsku podršku za dva časopisa: Ministarstvo ne vidi potrebu da se građanima sa stopostotnim invaliditetom vida osigura jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na informiranje u mediju pristupačnom toj populaciji

Piše: Mirna Jasić

Ministarstvo kulture uskratilo je financijsku podršku dvama programima Saveza slijepih?

Šokirani smo odlukom kojom nas se dovelo u situaciju da ne znamo kako osigurati daljnje izlaženje našeg mjesečnika i dvomjesečnika. Žao nam je što je Ministarstvo slijepo i ne vidi potrebu da se građanima sa stopostotnim invaliditetom vida osigura jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na informiranje u mediju pristupačnom toj populaciji.

Što časopisi ‘Riječ slijepih’ i ‘HSS-Info’ pružaju slijepim osobama?

Časopisi donose sve što slijepom čovjeku treba, odnosno informacije koje su mu potrebne da bi mu život bio sličniji životu osobe koja nema oštećenje vida. To su jedini časopisi koji slijepe osobe informiraju o njihovim pravima i mogućnostima. ‘HSS-Info’ je mjesečnik u kojem se objavljuju najvažnije informacije vezane uz rad Hrvatskog saveza slijepih i njegovih 27 temeljnih udruga, kao i one o pravima koja proizlaze iz sljepoće, novosti o kulturno-umjetničkim i sportskim ostvarenjima i sve ostalo važno za život slijepe osobe. ‘Riječ slijepih’ je dvomjesečnik koji detaljnije obrađuje teme kroz intervjue sa slijepim osobama i stručnjacima koji rade s njima. Donosi i nove metode rada sa slijepima te daje osvrte na njihova kulturno-umjetnička ostvarenja.

Koliki vam je iznos potreban za daljnji rad?

Časopisi se tiskaju na Brailleovom pismu i snimaju na audio CD-ove za one osobe koje ne čitaju brajicu, a to su novo oslijepjele osobe i osobe koje imaju oštećen osjet u jagodicama prstiju. Da bi se omogućilo izlaženje časopisa, potrebno je više od 40.000 kuna godišnje. Slijepe osobe plaćaju simboličnu godišnju pretplatu (za ‘HSS-Info’ 20, a za ‘Riječ slijepih’ 50 kuna godišnje). No većina slijepih je u teškom imovinskom stanju, taj iznos im je previsok, pa im zato izlazimo u susret.

Koji su vaši daljnji planovi?

Pokušat ćemo naći druge izvore financiranja. Tražit ćemo sredstva od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a aplicirat ćemo i na buduće natječaje naših ministarstava i ureda za udruge, različitih pravnih subjekata i Europske unije. ‘Riječ slijepih’ izlazi već 44, a ‘HSS-Info’ 24 godine, pa se nadamo da ćemo na temelju toga osigurati potrebna sredstva.

Preuzeto sa portala: portalnovosti.com